Начало / България / Първи трилър от психиатъра Торкил Дамхауг ще излезе у нас

Първи трилър от психиатъра Торкил Дамхауг ще излезе у нас

До дни на българския книжен пазар ще се появи трилърът „Погледът на Медуза“ от психиатъра Торкил Дамхауг. Според издателите му у нас „Изида“ Дамхауг е писателят, който „ превърна скандинавския черен роман в литература от висока класа“.

В „Погледът на Медуза“ преуспелият лекар, примерeн съпруг и баща на три деца Аксел Глене се оказва внезапно въвлечен в немислим кошмар. Жени, свързани с него, стават една след друга жертви на неизвестен маниак.  В странния и страшен случай, разследван от полицията, се преплитат по тайнствен начин измама, ревност, отмъщение, лични страхове и призраци от миналото…

„Погледът на Медуза“ утвърждава Торкил Дамхауг като водещ автор в Nordic noir – скандинавския черен роман. Основавайки се на опита си като психиатър, той създава сложни и правдоподобни герои, които остават дълго време в съзнанието на читателя – като хора, които действително познава и харесва или не харесва. Загадките в романа са на много нива и е много трудно да се отгатне кой е убиецът. Затова критиците наричат „Погледът на Медуза“ пристрастяващ трилър – така обсебва читателя, че той трудно може да го остави, докато не го изчете докрай.

Торкил Дамхауг има успешна кариера на водещ норвежки психиатър, преди да се отдаде на литературната си кариера. Роден е на 1 януари 1958 г. в Лилехамер. Учи литература и антропология в Берген, а след това медицина в Осло, като специализира в психиатрията. След дълги години работа като психиатър сега той е професионален автор, един от най-добрите в литературата на престъплението, създавана така майсторски на Север. С жената и децата си живее край Осло. Действието на повечето му книги се развива там, сред реалиите на норвежката столица, а зад някои от героите и събитията в книгите му стоят истински хора и случки. Дебютира в литературата през 1996 година, но световният му успех идва с появата на двата му романа „Погледът на Медуза“ и „Смърт във вода“. Критиката не се скъпи на похвали и го нарича единодушно „водещ писател в криминалния жанр”. Написал е седем романа, четири от които са абсолютни хитове, преведени на различни езици по света. Дамхауг е носител на най-престижната награда за криминална литература в Норвегия – „Ривертон“ или „Златният револвер“ (сред отличените с нея автори са Том Егеланд, Ю Несбьо и Курт Ауст).