Начало / Свят / Google почита Борхес

Google почита Борхес

Днес се навършват 112 години от рождението на великия аржентински писател

Днес интернет търсачката Google посвещава деня на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес. Логото е посветено на великия писател по повод навършването на 112 години от рождението му.

Хорхе Луис Борхес е роден на 24 август 1899 в Буенос Айрес. Баща му, Хорхе Гийермо Борхес, е адвокат и преподавател по психология, а майка му, Леонор Асеведо Суарес, е преводачка.

През 1914 г. младият Борхес се установява в Женева, където завършва Калвинисткия колеж. По време на престоя си в Швейцария той се запознава с идеите на Шопенхауер, с творчеството на Уолт Уитман и на френските символисти Рембо, Верлен и Маларме. От 1919 г. е в Испания, където попада в кръговете на местните писатели ултраисти. През 1921 се завръща в Аржентина и взема участие в основаването на различни литературни и философски издания. През 30-те години, вследствие на наследствено заболяване, зрението му започва прогресивно да се влошава, докато остава напълно сляп. Работи в Националната библиотека, от която е уволнен за антиперонистки изказвания, а при новия режим е назначен за неин директор; преподава в университета в Буенос Айрес, пътува. Започва творчеството си с поезия, но славата си на световно признат автор дължи на своите кратки разкази и литературни есета.

„Измислици”(1944), „Алефът” (1949), „Творецът” (1960) са емблематичните му творби. Много от книгите му са преведени на български.

Борхес умира на 14 юни 1986 г. в Женева.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …