На фокус
Начало / Свят / Ю Несбьо: Убийствата на Брейвик ще променят писането на криминални книги

Ю Несбьо: Убийствата на Брейвик ще променят писането на криминални книги

Писателят е гост на Единбургския фестивал на книгатаНорвежкият писател Ю Несбьо (51), чиито криминални романи са бестселъри, заяви, че масовите убийства, извършени от Андерс Брейвик миналия месец, ще променят писането на подобна тематика. Той е държал реч на Единбургския международен фестивал на книгата, съобщи „Гардиън”.

„Всички ние, които пишем за престъпления, вече несъзнателно сме променени след трагедията на 22 юли в Осло и остров Ютьоя и това ще намери своето проявление в бъдещите ни книги”, казва Несбьо. Той добавя, че реакцията на сънародниците му към случилото се го кара да се чувства горд, че е норвежец : „Ние започнахме отново да се смеем и да се връщаме към нормалността. Не искаме да забравим, но не искаме и да променяме начина си на живот”.

Несбьо е от вълната скандинавски автори, които нашумяха през последните години с трилърите си. Той беше посочен наскоро от „Лос Анджелис таймс” като писател, започнал късно кариерата си, но постигнал зашеметяващ успех. На млади години Несбьо е бил футболист, но се контузва тежко, когато е на 19. „Митът за мен расте – аз съм изгубеният Марадона на Норвегия”, шегува се той. След тази случка Несбьо става стоков брокер през деня и певец в рок бандата Di Derre през нощта, която бързо става една от най-успешните в Норвегия. На 37 г. заминава за пет седмици в Австралия, където след 18-часово писане на ден се появява първият му роман The Bat Man. От този момент Несбьо се отдава само на писането.

Свързани заглавия
„Лос Анджелис таймс” насърчи дебюта в зряла възраст

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …