Начало / Свят / „Мики Маус“ на 60

„Мики Маус“ на 60

Прочутият комикс празнува юбилея си на 29 август

Тайно под чина или под юргана – така преди 60 години децата са чели комиксите за най-прочутата мишка в света, които се появяват на 29 август 1951 г. в Австрия, а след това и в Германия и Швейцария, припомня „Дер Щандарт“.

Първоначално сериозното обществено мнение ги посреща с присмех, заклеймявайки ги, че са за неграмотници и тъпаци, според някои даже трябвало да бъдат забранени със съдебна заповед. Днес приключенията на Мики, Доналд Дък, Плуто и цялата им компания са познати на почти всеки, тъй като списанията за тях са се продали в тираж 1,2 милиарда.

Началото на легендата е поставено от американеца Уолт Дисни, който измисля рисуваните герои. „Гвоздеят“ му е Мики – мишокът с кръглата глава и огромните уши. През 1948 г. датското издателство „Егмонт“ купува правата за издаване на комикс в скандинавските и немскоезичните страни. До днес главната редакция се намира в Копенхаген, въпреки че илюстраторите и авторите са пръснати по целия свят. Стандартът обаче остава непроменен – дори в 2906-ото издание всички картинки са нарисувани на ръка.

В навечерието на юбилея на американския пазар излезе книгата на Тимъти С. Сусанин „Уолт преди Мики”, която разказва подробно живота на гениалния художник преди да направи първата скица на мишлето през 1928 г.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …