Начало / България / Международният фест „София: Поетики” стартира на 27 август

Международният фест „София: Поетики” стартира на 27 август

Гости от САЩ, Великобритания, Турция, Румъния и Ливан ще се изявяват до Езерото с лилиите в Борисовата градина

На 27 август се открива петото издание (второ международно) на „София: Поетики”. Фестивалът се провежда на открито на сцената в Борисовата градина до Езерото с лилиите, съобщи сайтът zar.bg.

Фестивалът се организира от United Publishers & Producers и Сдружение „София Поетики” с подкрепата на Фондация „Америка за България” и Столична община и е под патронажа на кмета на София. Медийни партньори на феста са „ПРОГРАМАТА” и БТА.Чуждестранните гости са подкрепени от WORDEXPRESS.

Събитието събира разнородна, но преди всичко млада публика – заради съчетанието на съвременна литература, алтернативна музика, визуални пърформанси и сценични актове.

„София: Поетики” събира на едно място творци от различни поколения, с различна степен на популярност и различни публики. Този процес се засили още повече, след като с изданието си през 2010 г. фестивалът стана първият международен поетичен фестивал, който се провежда в България.

Основната вечер на фестивала в събота ще протече в четири блока:
I
В 16:00 започва представянето на прозаици, чиито книги са предизвикали отзвук или са номинирани за национални литературни награди в периода от предишното международно издание на фестивала до сегашното – Радослав Парушев, Леони Ходкевич, Богдан Русев, Ангел Игов, Калин Терзийски, Тодор Тодоров. Пърформансите ще бъдат съпроводени от диджей сета на „Surbahar”, а специалният LED-екран ще представи визуалните експерименти на „Studio Dauhaus”.
II
Около 17:00 ще се случи „театралната ситуация в процес“ Да изядеш ябълката, приготвена/ интерпретирана от Стефка Янорова, Петър Мелтев, Юлиян Петров, Александър Митрев, Катя Атанасова, Ида Даниел, Мария Минкова.
III .
Към 18:00 стартира рециталът на чуждестранните гости на фестивала…
Валери Коултън (САЩ)
Питър Уо (Великобритания)
Ханане Аад (Ливан)
Гьокченур Ч (Турция)
Клаудиу Комартин (Румъния)
Фиви Яниси (Гърция)
Мехмед Алтън (Турция)
Едуард Смолфийлд (САЩ)
Андра Ротару (Румъния)
…между изпълненията им ще звучи музиката на Unknown Pleasures (Валентин Геров – виола, Тодор Стоянов – китара, Александър Даниел – барабани), до финала продължават и визуалните приключения със Studio Dauhaus, с музикален преход от wayab.
IV.
В 19:00 София: Поетики представя поетите…
ЯRсен Василев
Мария Калинова
Илко Димитров
Миглена Николчина
Владимир Левчев
Надежда Московска
Стефан Иванов
Кристин Димитрова
Борис Роканов
Мария Липискова
Румен Баросов
Силвия Чолева
Валери Валериев
Андриана Спасова
Димитър Кенаров
Емануил Видински
Галина Николова
Захари Захариев
Емил Христов
Яница Радева
Марин Бодаков
Петър Чухов
Яна Пункина
Иван Христов
Камелия Спасова
Иван Димитров
Мирослав Христов
Тома Марков
Ясен Атанасов
…които ще четат по едно стихотворение, а след всеки две изпълнения ще идва ред на музикантите от „КсеТоФон”, „Котки Под Коли”, „Nasekomix”, „Блуба Лу”.

На финала публиката ще избере своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала в размер на годината на провеждане – 2011 лева.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …