Начало / България / Образователният министър е против закон за езика

Образователният министър е против закон за езика

“Няма нужда България да преживява отново пуристичен спазъм“, каза Сергей Игнатов

Министърът на образованието Сергей Игнатов е на мнение, че няма нужда от закон за българския език, съобщи news.bg. Поводът са внесените в парламента два законопроекта.

Няма нужда България да преживява отново „този патриотичен, пуристичен спазъм отпреди 50 години“. Езикът е саморегулираща и саморазвиваща се система, а забраната за използване на чуждици е ненужна, смята Игнатов. „Българският език е подложен на хилядолетен натиск. Има много думи, които нямат славянски произход, но вече са български“, коментира Игнатов. Според него една забрана на чуждиците би била неуспешна – „Как ще наричаме тогава университета, катедрите, доцентите, професорите? А парламентарната комисия как ще наричаме?“

Според него закон в тази насока няма да помогне с нищо, „само ще се присъединим към държавите, които имат такова законодателство, но те нямат кой знае какви успехи“.

Министърът е на мнение, че големият проблем е смененият правопис след 9 септември 1944, който е отдалечил българския език от диаспората ни зад граница. „Там може да се помисли за смекчаване на нормите“, посочи той без да конкретизира.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …