Начало / България / Образователният министър е против закон за езика

Образователният министър е против закон за езика

“Няма нужда България да преживява отново пуристичен спазъм“, каза Сергей Игнатов

Министърът на образованието Сергей Игнатов е на мнение, че няма нужда от закон за българския език, съобщи news.bg. Поводът са внесените в парламента два законопроекта.

Няма нужда България да преживява отново „този патриотичен, пуристичен спазъм отпреди 50 години“. Езикът е саморегулираща и саморазвиваща се система, а забраната за използване на чуждици е ненужна, смята Игнатов. „Българският език е подложен на хилядолетен натиск. Има много думи, които нямат славянски произход, но вече са български“, коментира Игнатов. Според него една забрана на чуждиците би била неуспешна – „Как ще наричаме тогава университета, катедрите, доцентите, професорите? А парламентарната комисия как ще наричаме?“

Според него закон в тази насока няма да помогне с нищо, „само ще се присъединим към държавите, които имат такова законодателство, но те нямат кой знае какви успехи“.

Министърът е на мнение, че големият проблем е смененият правопис след 9 септември 1944, който е отдалечил българския език от диаспората ни зад граница. „Там може да се помисли за смекчаване на нормите“, посочи той без да конкретизира.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …