Начало / Свят / „Гранд мастер” Бредбъри навърши 91

„Гранд мастер” Бредбъри навърши 91

Авторът на „451 градуса по Фаренхайт” празнува скромно рождения си ден


Рей Бредбъри – авторът на легендарната антиутопия „451 градуса по Фаренхайт”, отпразнува скромно своя 91-първи рожден ден в дома си вчера, отбелязва „Лос Анджелис таймс“.

„Баща ми е Жул Верн. Хърбърт Уелс е мъдрият ми чичо. Едгър Алан По е братовчедът ми с крила на прилеп, когото държим в таванската стаичка. Флаш Гордън и Бък Роджърс са ми братя и приятели. Това е моето потекло. Като се прибави естествено и фактът, че Мери Улстънкрафт, авторката на „Франкенщайн“, ми е майка“, казва за себе си Бредбъри.

Автор е на повече от 30 книги, стотици разкази, писал е поезия, пиеси за деца и книжки за тях. Работил е върху десетки филмови и телевизионни проекти, включително и с Алфред Хичкок и Джон Хюстън. Многократно е награждаван – има звезда в Алеята на славата в Холивуд. Удостоен е с титлата „Гранд мастер”. Астероид 9766 носи неговото име „Бредбъри”.

Рей Дъглас Бредбъри не е завършил висше образование – самообразова се в библиотека „Карнеги” в родния Уокигън, Илинойс. Първите си пари изкарва като продавач на вестници. През 1938 г. е публикуван първият му разказ, а от 1942 г. се прехранва само с писане.

Често определян от критика като автор на научна фантастика, той не приема тази категоризация: „Като начало, не пиша научна фантастика. Написал съм само една научнофантастична книга, и това е „451 градуса по Фаренхайт“, която е базирана на реалността. Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че „Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е причината, че ще се четат още дълго време – всъщност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават задълго.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227725_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 февруари – 28 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Законът на невинността от Майкъл Конъли 2. Минута до полунощ от Дейвид …