Начало / Свят / Иран иска да цензурира любовен епос на 800 години

Иран иска да цензурира любовен епос на 800 години

Персийската драма „Хосру и Ширин” притесни властите

Иранското културно министерство реши да цензурира прочутия персийски епос „Хосру и Ширин”, който е на 800 години, съобщи германският вестник „Ди велт”. Намерението е части от книгата да бъдат задраскани, тъй като се виждат неморални на управляващите.

Любовната драма е написана през 1177 г. от Низами Ганджави и е публикувана за първи път през 1180 г. Оттогава произведението се причислява към най-прочутите епоси на персийската литература. Неслучайно ЮНЕСКО обяви 1991 г. за година на Низами.

Издателство Peydayesh поискало тази година разрешение да издаде за осми път епоса и останало шокирано, когато получило заповед за цензуриране. Под ножицата отиват дори невинни изрази като „да идем някъде, където можем да сме сами” и „хванати за ръце”.

От ислямската революция през 1979 г. в иранската литература са забранени дори намеци за телесна близост между мъж и жена. Всички книги и филми минават поради тази причина през строга морална цедка.

Низами Ганджави (1141-1209) е от най-значимите поети на персийската литература. „Хосру и Ширин” разказва за любовта на владетеля Хосру ІІ към християнска принцеса. Героят е действителна историческа личност, управлявал от 590 до 628 г. Той водил тежка война с християнска Византия, в края на която царството му било унищожено.

Низами е написал още четири епоса, между които любовната история „Лейла и Маджнун”, която вдъхновява рок музиканта Ерик Клептън за хита му „Лейла”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …