Начало / Свят / Писатели протестират срещу цензурата в Индия

Писатели протестират срещу цензурата в Индия

41 индийски писатели, поети и драматурзи се отказахаха от наградите си, връчени им от Националната академия на писмеността в страната, съобщи „Индипендънт“. Така те изразиха своя протест срещу цензурата и „нарастващия климат на нетолерантност“, откакто премиер на Индия е Нарендра Моди. Авторите заявиха, че не могат да останат безучастни при многобройните атаки срещу интелектуалци в страната през последната година.

Един от дадените примери е този с Малешапа Калбурги, който беше застрелян през август, но правителството не направи нищо за намирането и наказването на отговорните за смъртта му. Калбурги беше известен с факта, че критикуваше суеверията и религиозните вярвания в Индия в творчеството си. Британският писател Салман Рушди, който е роден в Мумбай, изрази пълната си подкрепа към кампанията. Правителството на Индия отхвърли обвиненията и определи действията на авторите като политически.

„Ако не могат да пишат, да спират да пишат“, коментира министъра на културата Махеш Шарма пред насъбрали се репортери.

Писателите не могат да безействат при наличието на все повече ограничения. Мая Кришна Рао, драматург и преподавателка по актьорско майсторство, сподели:

„Всеки трябва да има правото да изкаже мнението си, да мисли каквото си иска, да пише, да яде, да се облича както пожелае, да спори.“

Прочетете още

logo1

Индонезийски литературен фестивал отмени прояви, свързани с клането през 1965 г. под правителствен натиск

Най-големият литературен фестивал в Индонезията беше принуден да промени програмата си под натиска на местното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *