Начало / Свят / Три книги ще отбележат юбилея на „Параграф 22”

Три книги ще отбележат юбилея на „Параграф 22”

Бестселърът на Джоузеф Хелър навършва 50 години тази есен

Знаменитият роман на Джоузеф Хелър „Параграф 22” ще стане на 50 години тази есен, пише „USA Today”. Книгата е вдъхновена от опита на автора като пилот на бомбардировач през Втората световна война (той е летял в 60 мисии).

По случай юбилея ще излязат 3 книги. „Само един параграф: Биография на Джоузеф Хелър” от Трейси Дохърти ще бъде на пазара идната седмица. Следващия месец се очава „Йосарян спа тук” – спомени за писателя от неговата дъщеря Ерика Хелър. През пролетта на 2012 г. „Параграф 22” ще бъде преиздаден в специална, лимитирана серия.

Книгата на Хелър е била много актуална по време на войната във Виетнам. „Хелър никога не се върза на мотивите за конфликта. Той беше много циничен относно започването на война”, казва Трейси Дохърти.
В книгата на дъщерята е описан 38-годишният брак на родителите й, който завършва с горчив развод. Тя признава, че никога не е чела най-великата творба на баща си. „Случвало се е стотици пъти да започна и да спра. Прочела съм всичко друго от него и ако довърша тази книга, няма да остане нищо, което да не съм чела”.

Джоузеф Хелър е американски писател (1923 – 1999). Най-известната му творба е „Параграф 22”, продадена в над 10 милиона копия. На много езици заглавието е станало нарицателно за абсурдна ситуация. Главният герой на романа е капитан Йосарян. Книгата е остра критика на бюрокрацията, с която се сблъсква всеки в армията.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

172165506_1462158197456938_4623569405_n

Обидно малко книги се превеждат на английски

Американците четат рядко преводна литература Англосаксонският книжен пазар е огромен – и това е факт, …