Начало / България / Гробът на Вазов води в класацията на „Непознатата София“

Гробът на Вазов води в класацията на „Непознатата София“

Следва го църквата, в която Яворов се е венчал за Лора

Надгробният камък на Иван Вазов в градинката на храм „Света София“, православният храм „Света Богородица – животворен източник“ в кв. „Хаджи Димитър“, в който са се венчали Пейо Яворов и Лора Каравелова, и късноантичният мавзолей в Южния парк са забележителностите, които до момента са събрали най-много от гласовете на софиянци по проекта „Непознатата София“, съобщи prinbulgaria.com.

Инициативата на Центъра за предприемачество и управленско развитие (CEED) цели да се изработи интерактивна карта с най-интересните непопулярни забележителности в столицата. Ще бъде разработена и интернет страница, която ще събира истории, снимки и места, които представляват интерес за посещения. Търсят се непознати, но интересни исторически, архитектурни, културни и художествени места и обекти на територията на София.

Бюджетът на проекта е 15 730 лв., като 14 000.00 лв. са финансирани от столичната община по Проект „Европа“, а останалата сума е съфинансирана от CEED.

Чрез анкетни карти и интернет гласуване всеки може да предложи своите любими непознати места в София. Предложенията се събират на: www.ceed.bg. Сред номинарите досега са и: Славейковият дъб в кв. „Лозенец“, Криптата под храм „Света София“, читалище „Славянска беседа”, банята с декоративна живопис под хотел „Рила“, неолитно селище от VІ в. пр. Христа в кв. Слатина, сграда на бул. „Мария Луиза“ №26 от 1900 г. , 18 СОУ , мястото, където е открита Софийска златна купа в кв. Казичене от ХІІ в. пр. Хр., галерия за извличане на златоносен пясък кв. Дървеница от времето на Сердика и Римската империя, мавзолей, открит при римска вила в кв. „Герена“, антична вила във кв. „Филиповци“ с автентична мозайка, останки от раннохристиянска базилика в кв. „Драгалевци“, Курилският манастир.

Фото:5ou-ivanvazov.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …