Начало / Свят / Граждански протест срещу атомно спонсорство на литературен фестивал

Граждански протест срещу атомно спонсорство на литературен фестивал

Инициативата „Поезия без уранов прах” отказва парите на германския концерн Areva

31-ят поетически фестивал в германския град Ерланген, който трябва да се състои от 25 до 28 август, предизвика граждански протест. Причината е нежеланието на участниците събитието да бъде спонсорирано от атомния концерн Areva, съобщи welt.de.

Темата за атомната енергия е гореща във Федералната република, след като правителството на Ангела Меркел взе решение да закрие 17-те ядрени централи до 2022 г. Лишавайки се от парите на основния спонсор, участници във фестивала за поезия призоваха гражданите да ги подпомогнат финансово.

Говорител на инициативата „Поезия без уранов прах” е заявил преди welt.de, че са необходими 15 000 евро, за да се избегне финансирането от Areva. Четящата публика вече е откликнала и е дарила 7000 евро. В брошура, популяризираща инициативата, се казва, че поетическата гилдия трябва да подобри имиджа си като покаже грижата си за човечеството и природата, както и че използването на „атомни пари” е в противоречие с мисията на поезията.

Кметът на Ерланген е на друго мнение. Според Зигфрид Балайс (ХСС) няма причина да се разваля дългогодишното партньорство с Areva. В програмата на феста обаче вече е предвидена дискусия на тема „Мирисът на парите”, която ще се занимае именно с етиката във финансирането на изкуството.

На литературния фестивал се очакват около 70 писатели, литературни критици и публицисти. Сред известните имена са носителите на различни награди Фридрих Кристиан Делиус, Петер Курцек, Мая Хадерлап, Навид Кермани, Сибиле Левичароф, Илия Троянов. Сред темите на дискусиите са мощта на партиите, гневът на гражданите, демократичните движения в арабските страни, шансовете и рисковете при спонсорирането на култура, бъдещето на библиотеките, промените на книжния пазар. Акцент на фестивала ще са 200-годишнината от смъртта на Хайнрих фон Клайст и 100-годишнината от рождението на Макс Фриш.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …