Начало / България / Веселин Енчев от Сливен дари деветото издание на „Енциклопедия Британика“

Веселин Енчев от Сливен дари деветото издание на „Енциклопедия Британика“

Веселин Енчев от Сливен е дарил на библиотека „Зора“ деветото издание на „Енциклопедия Британика“  (1875 – 1889), съобщи институцията на сайта си. Освен двадесет и петте тома сливналията е дарил и Библия на английски език, издадена от Американското библейско общество  в Ню Йорк през 1884 г., течението на вестник „Нашето първо изложение” (1891-1892) – илюстрован вестник, който излизал всяка събота в Пловдив по повод първото изложение.

„Енциклопедия Британика“  е най-старата и най-пълна англоезична енциклопедия, един от най-използваните източници на информация. Първото й издание е публикувано между 1768 и 1771 г. в Единбург, Шотландия и е посветено на тогавашния британски монарх. До началото на ХХ век статиите се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който  „Британика“ е завоювала  днешния си авторитет в световна култура.

Деветото издание (Единбург, Адам и Чарлс Бляк, 1875-1889) е с главен редактор Томас Спенсър Байнс –  първият англичанин след серия от шотландци. След 1880 г. негов асистент става Уилям Робъртсън Смит. Специални съветници в областта на науката са Джеймс Максуел и Томас Хъксли. В сравнение с осмото, това издание е далеч по-луксозно и за първи път се отпечатват заедно текст и големи графични илюстрации  в една и съща страница.

През 1901 г.  седалището на „Британика“  се премества в САЩ и неин собственик става Х. Хупър от Чикаго, един от първите търговци, приложили системата за търговия с книги по пощата. В началото на 20-те години, след  сериозна финансова криза,  правата по издаването ѝ са купени, а по-късно (1941 г.) предадени безвъзмездно на Чикагския университет. През март 2012 г. най-старата англоезична енциклопедия, публикувана в продължение на 244 години, се отказва от по-нататъшни печатни издания и преминава напълно в мултимедиен формат. Така 32-томното издание от 2010 г. става последното нейно печатно изданиe .

Традицията да се даряват книги на библиотека „Зора“ е от 160 години. Жители на Сливен са давали книгите си заради убедеността си, че обществените библиотеки са предпоставка за висока просвета и образование.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Домашната библиотека издава вкуса ни

Подредбата подсказва какви книги четем Точно предпочитаните от нас стилове оказват влияние дали лавиците са …