Начало / България / Веселин Енчев от Сливен дари деветото издание на „Енциклопедия Британика“

Веселин Енчев от Сливен дари деветото издание на „Енциклопедия Британика“

Веселин Енчев от Сливен е дарил на библиотека „Зора“ деветото издание на „Енциклопедия Британика“  (1875 – 1889), съобщи институцията на сайта си. Освен двадесет и петте тома сливналията е дарил и Библия на английски език, издадена от Американското библейско общество  в Ню Йорк през 1884 г., течението на вестник „Нашето първо изложение” (1891-1892) – илюстрован вестник, който излизал всяка събота в Пловдив по повод първото изложение.

„Енциклопедия Британика“  е най-старата и най-пълна англоезична енциклопедия, един от най-използваните източници на информация. Първото й издание е публикувано между 1768 и 1771 г. в Единбург, Шотландия и е посветено на тогавашния британски монарх. До началото на ХХ век статиите се проверяват от най-авторитетните личности в различни дисциплини и дори включват изследвания, предназначени за научна аудитория. Това е периодът, през който  „Британика“ е завоювала  днешния си авторитет в световна култура.

Деветото издание (Единбург, Адам и Чарлс Бляк, 1875-1889) е с главен редактор Томас Спенсър Байнс –  първият англичанин след серия от шотландци. След 1880 г. негов асистент става Уилям Робъртсън Смит. Специални съветници в областта на науката са Джеймс Максуел и Томас Хъксли. В сравнение с осмото, това издание е далеч по-луксозно и за първи път се отпечатват заедно текст и големи графични илюстрации  в една и съща страница.

През 1901 г.  седалището на „Британика“  се премества в САЩ и неин собственик става Х. Хупър от Чикаго, един от първите търговци, приложили системата за търговия с книги по пощата. В началото на 20-те години, след  сериозна финансова криза,  правата по издаването ѝ са купени, а по-късно (1941 г.) предадени безвъзмездно на Чикагския университет. През март 2012 г. най-старата англоезична енциклопедия, публикувана в продължение на 244 години, се отказва от по-нататъшни печатни издания и преминава напълно в мултимедиен формат. Така 32-томното издание от 2010 г. става последното нейно печатно изданиe .

Традицията да се даряват книги на библиотека „Зора“ е от 160 години. Жители на Сливен са давали книгите си заради убедеността си, че обществените библиотеки са предпоставка за висока просвета и образование.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …