На фокус
Начало / Свят / Почина шведският крими майстор Хенинг Манкел

Почина шведският крими майстор Хенинг Манкел

Почина един от най-авторитетните шведски писатели, Хенинг Манкел, съобщи „Гардиън“. Той беше на 67 години. Манкел беше диагностициран с рак през януари 2014 г. Авторът е известен най-вече с поредицата си романи с главен герой комисар Курт Валандер, от които са продадени над 40 милиона копия. Манкел е и една от водещите фигури на жанра „северен ноар“, който представя мрачната страна на на пръв поглед идеалните скандинавски общества.

Хенинг Манкел е написал 40 романа, 11 от които с участието на Валандер. През последните 15 години той беше издаван от „Leopard“ – издателска къща, на която е съосновател. Творчеството му е адаптирано на големия и малкия екран съответно в Швеция и в Обединеното кралство. Шведът пишеше и пиеси. Той прекарваше времето си между родината си и Мозамбик.  На български са преведени книгите му „Петата жена“, „Защитна стена“ и „Човекът от Пекин“.

След като беше диагностициран с рак, Манкел водеше колонка в „Гардиън“, където документираше преживяното в битката с болестта. В последния си текст, публикуван през септември, той посочи коментар на колегата си Пер Улув Енквист:

„Някой ден всички ще умрем. Но през останалите дни нека сме живи!“. Ще добавя към този коментар и разпространен цитат, който прочетох за първи път в автосервиз, когато бях закарал колата си за смяна на маслото. Той попълва картината. Гласи: „Не взимай живота си прекалено на сериозно. Така или иначе няма да се измъкнеш жив от него.“

Свързани заглавия
„Книгопис“ издава „Пукнатината“ на Хенинг Манкел

Хенинг Манкел се включи в акция на ООН в Уганда

Писателят Хенинг Манкел е болен от рак

Книги от Манкел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …