Начало / Свят / Готов е нов мюзикъл по романа „Портокал с часовников механизъм”

Готов е нов мюзикъл по романа „Портокал с часовников механизъм”

Текстовете на песните са на автора му Антъни Бърджес

Романът на Антъни Бърджес „Портокал с часовников механизъм” вече съществува и като мюзикъл, съобщи „Гардиън”. Текстовете на партиите са писани от писателя и ще дебютират следващото лято в Манчестър.

Бърджис започва да работи върху музикална пиеса по своя роман през 1981 г., десетилетие след като известният режисьор Стенли Кубрик прави филм. Тя е играна през 1990 г., като тогава музиката е композирана от Боно – вокала на поп-групата U2, който не е ползвал текстовете на писателя.

Очаква се песните, писани от Бърджес, да бъдат много мрачни. Не така обаче смята Андрю Бисуел, директор на международната фондация, носеща името на писателя. „Много приличат на тези от „Уестсайдска история”. Но са много по-свежи от озвучаването на филма на Кубрик, който наистина е депресиращ”.

Песните от „Портокал с часовников механизъм” ще бъдат изпълнявани следващото лято в Манчестър от завършващите „Кралския северен колеж по музика”. По този начин ще се отпразнува 50-ата годишнина от публикуването на романа.

Джон Антъни Бърджес Уилсън е роден през 1917 г. в Манчестър. Той е писател, поет и драматург. Автор е на множество романи, най-известният от които е „Портокал с часовников механизъм”. Умира през 1993 г. в Лондон.

Свързани заглавия:

Открити са неизвестни творби на Антъни Бърджес

Фото:en.wikipedia.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …