Начало / Свят / Скандалът с News of the World през призмата на литературата

Скандалът с News of the World през призмата на литературата

Сюжетът прилича на параноиден трилър, финалът му ще е като древногръцка трагедия

Скандалът с телефонните подслушвания на английския таблоид News of the World, в който освен медийния магнат Рупърт Мърдок беше замесен и премиерът Дейвид Камерън, накара вестник „Гардиън” да направи аналогия с подобни прецеденти в литературата. Ето как ги пресъздаде авторът на всекидневника Джон Крейс :

Историята прилича на параноиден трилър от Робърт Лъдлъм или Дан Браун – самотен играч се опитва да убеди пасивното общество, че политическият елит е бил „в едно легло” със зъл гений, който няма да се спре преди да постигне абсолютната власт.

Случващото се е нещо средно между сюжета на „Цялото президентско войнство” на Карл Бърнстейн и Боб Удуърд и „Мъжете, които мразеха жените” на Стиг Ларшон. В първия подслушването коства оставката на президента Никсън, във втория чрез подслушване бива разкрит опасен садист – в крайна сметка положителни за обществото резултати.

Ситуацията във Великобритания много напомня на лабиринтовия свят на Греъм Грийн и трилърите на Джон льо Каре, където нищо не е каквото изглежда и главните герои живеят двойнствен живот.
„Гардиън” сравнява драмата с шекспирова трагедия и гадае кой ще се окаже в ролите на Розенкранц и Гилденстерн. На Камерън, който е видян като Хамлет, се отрежда ролята да „убие” своя „баща” Мърдок. А енергичната Уенди Дън – младата съпруга на медийния магнат, е видяна в ролята на Иокаста – майката на Едип от едноименната древногръцка трагедия, която по ирония на съдбата става негова жена.

Финалът на скандала явно ще е в същия дух.

Фото: en.wikipedia.org

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …