Начало / Свят / Върховният водач на Иран нападна „вредните” книги

Върховният водач на Иран нападна „вредните” книги

Забранени са думите „целувка”, „любим”, „вино”, „пиян”, „свинско”, „танц”, „изнасилване”, „куче”, „медитация”

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей изказа мнение, че някои книги са „вредни”, пише „Гардиън”. Той оприличи творбите на отрова. На среща с управители на библиотеки и представители на книжната индустрия, политикът заяви, че някои книги изглеждат безобидни, но имат скрити политически мотиви.

„Не всички книги са добри. Някои са вредни. Книжната индустрия не бива да позволява на такива книги да достигат до читателите, защото са като отрова. Като наркотик, който е опасен, и можеш да се пристрастиш. Издатели, библиотекари и служители в този бизнес нямат право да правят такива книги достъпни”, заяви Хаменей в своята реч. Не става ясно кои книги има предвид върховният лидер, но в последните години творби на Платон, Джеймс Джойс, Маркес, Кърт Вонегът и Паулу Коелю са били забранявани в Иран.

Бившият министър на културата Атола Мохаджерани обаче разкритикува думите на Хаменей. Мохаджерани, който беше на този пост до 2000 г., заяви, че Хаменей се страхува да не би книгите да помогнат на хората да разберат, че той няма качества за върховен водач и да поставят под съмнение неговата легитимност.

„Думите му сякаш излизат от устата на свещеник от преди векове. Той иска да води хората, както овчарите водят овцете. Такава гледна точка няма място в съвременния живот”, каза още Мохаджерани.

Заради цензурата много ирански автори избират да публикуват своите книги на чужди езици. Писателят Мохамад Мохамад-Али твърди, че чака вече 2 години и половина, за да бъдат публикувани 10 негови книги, но към момента само една е одобрена. Друг писател – Мохамад Багей Макан – казва, че са го карали да заменя думи в романите му. Например забранени са „целувка”, „любим”, „вино”, „пиян”, „свинско”, „танц”, „изнасилване”, „куче”, „медитация”.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …