Начало / България / Издателства печатат в Китай, за да избегнат ДДС

Издателства печатат в Китай, за да избегнат ДДС

Все повече млади хора купуват книги, търсят се български автори

Някои издателства са прибегнали до крайната мярка да печатат книги в Китай, за да избегнат плащането на ДДС. За това са алармирали издатели, които участват във второто издание на „Алея на книгата“., съобщи chernomorie-bg.com.

Те отново призовават за намаляване на 20-процентния данък добавена стойност за книгите и дават за пример останалите държави от ЕС, където книгите се облагат се неповече от 7%. ДДС продължава да бъде най-големият проблем за българските издателства, затова те предпочитат да плащат за транспорт от Китай, който им излиза по-евтино от данъка.

Значително намалява търсенето на книги, споделят участниците в „Алея на книгата“, но според тях тенденцията през последната година е все повече млади хора да купуват четива. Търсят се произведения на български автори, а при детската литература продажбите се увеличили значително.
„Алея на книгата“ продължава до 24 юли, като всяка вечер от 18 до 21 ч на сцена “Раковина” в морската градина на Варна се провеждат литературни четения, премиери на нови заглавия и срещи с автори.

Свързани заглавия:

Фъргъл Тобин, председател на Федерацията на европейските издатели: „Махнете ДДС върху книгите“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …