Начало / България / Връчиха летните номинации за наградата „Хеликон“

Връчиха летните номинации за наградата „Хеликон“

В първия ден на есента нова тройка български автори получи номинация за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон”.

Стефка Венчева бе отличена за „Аврамови хроники”.

„Респектиран съм от тази книга от непозната за мен авторка. Оказа се много стойностен сборник. След време по такива книги ще се съди за нашата история. Тази книга е погледнала твърде страшни събития в нашата история през призмата на обикновеното човеколюбие“, каза за изданието на „Сиела“ членът на журито Бойко Ламбовски.

„Забавлявах се, докато писах. Някои от историите са истински, реални случаи. Благодаря на издателите си, защото макар че това е четвъртата ми книга, най-накрая благодарение на тях, хората разбраха, че мога да пиша“, каза Венчева.

Първа номинация за приза получи и Димитър Коцев – Шошо за „Скарида“.

„Когато книгата излезе, мислех, че само аз съм написал роман тази година в България. Разбрах обаче, че има стотици досега. Това е доказателство колко много един писател влиза в един свят, когато твори. Сега знам какво ще чета и в чии светове ще вляза. Радвам се на тази номинация. Тя доказва, че хуморът също е сериозно нещо“, каза сценаристът.

Членът на журито на награда „Хеликон“ Юри Лазаров пък му пожела скорошно филмиране с голям бюджет за „Скарида“, напомняйки продукцията „Лора от сутрин до вечер“, написана и осъществена от Шошо.

За Недялко Славов номинацията на „432 херца” („Хермес”) е втора  след „Портрет на поета като млад” („Хермес”) миналата година.

„Този роман те превръща в читател. Можеш да се насладиш на всяко отделно изречение, на всяка страница. Днес такива книги са рядкост, не само в България, но и в света“, каза председателят на журито Калин Донков.

Eто и другите номинирани през годината книги:

Зимна сесия:

„Разглобено лято”  на Людмил Тодоров („Жанет 45”), „Гръцко кафе”  на Катерина Хапсали („Колибри”) и „Лисицата”  на Галин Никифоров („Сиела”).

Пролетна сесия:

Една и съща река от Здравка Евтимова („Жанет 45), Котката” от Мариана Найдова” („Леге Артис”) и Отклонения наесенот Чавдар Ценов („Жанет 45”).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

награда

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда “Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание Жури …