Начало / Свят / Алкохолът провалил живота на бащата на Обама

Алкохолът провалил живота на бащата на Обама

Биографията “Другият Барак“ разказва за объркания личен живот на родителя на американския президент

Излезе книга за живота на бащата на президента на САЩ Барак Обама, пише „Уошингтън поуст”. Автор е Сали Х. Джекъбс. Биографичната творба е озаглавена „Другият Барак” и разказва историята на един талантлив човек, чийто живот е провален от алкохола.

Най-важният човек в живота на Барак Обама–старши е неговата учителка по литература Елизабет „Бети” Мъни, която го наема за секретар през 1958 г. и финансира образованието му в колеж в САЩ. Когато лети за Хавай, кениецът оставя съпругата си, бременна с второто им дете. В университета той води активен социален живот. Не след дълго 17-годишната му съученичка Ан Дънам – майката на американския президент, забременява от него и се женят.

Имиграционните служби разкриват, че Барак има вече брак и деца в Кения. Въпреки това обаче той не бива депортиран. Скоро се развежда и с Ан. Тя заминава са Сиатъл, заедно с Барак – младши, и оставя съпруга си, с когото всъщност никога не е живяла. Когато Обама-старши пише своето резюме за университета в Харвард, той съобщава за двете си деца в Африка, но не споменава за Барак–младши.

В Харвард той влиза в програмата за професура, но отново обърканият му личен живот му създава проблеми. Става ясна връзката му с млада африканка, която посещава учебното заведение. Имайки предвид неговото минало, съветникът на университета относно чуждестранните студенти иска визата на Обама да не бъде удължавана за допълнителна година. По тази причина той не успява да завърши професурата си и е върнат в Кения със завършена магистратура.
Най-новата му приятелка, 27-годишната Рут Бейкър, заминава с него. В Кения тя се среща с първата му съпруга Кейза. Това се случва в болница, след като Обама шофира пиян и убива при катастрофа свой приятел. Самият той е със счупени крака.

Рут Обама Ндесанджо описва живота си с Барак-старши като ад. Веднъж по време на скандал той заплашил да я убие, като опрял нож в гърлото й. Рут обаче твърди, че не се е съмнявала, че той блъфира, и признава голямата си любов към Обама. „Аз бях много влюбена в него”, цитирана е тя в книгата. „Вътре в себе си Барак винаги е бил несигурен. Той изпитваше една празнина, която само уискито лекуваше”.

Барак Обама-старши умира в автомобилна катастрофа през 1982 г., когато отново шофира пиян. Тогава той живее с четвъртата си съпруга – 20-годишна жена, която е родила негово дете 6 месеца по-рано. Така алкохолът и личните проблеми съсипват живота на един талантлив човек, чийто път е могъл да бъде далеч по-дълъг и успешен.

Свързани заглавия:

Книга изобличи Обама, че подвел избирателите си
Обама са най-пишещата президентска фамилия
Детската книга на Обама разказва за живота на 13 известни американци

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

GettyImages-482534641-2000x1200

Защо го правят?

Иван ГОЛЕВ Една китайска поговорка гласи: „И най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет”. Затова …