Начало / България / Шести опит за създаване на закон за българския език

Шести опит за създаване на закон за българския език

Депутатът Любен Корнезов предлага диалектът да е допустим само в литературата и журналистикатаДепутатът от БСП Любен Корнезов предлага закон за опазването и развитието на българския език, съобщи dnevnik.bg.

В него се съдържат разпоредби от типа: „Гражданите, които имат друго етническо самосъзнание, са длъжни да се отнасят с уважение към българския език и култура“ и „Държавните органи, длъжностните лица и гражданите са длъжни да защитават българския език, както и да съдействат за неговото развитие“. езикът се обогатява „с нови изрази и думи чрез народното творчество, достиженията на науката и литературата“.

Използването на диалектни думи и изрази ще е допустимо само в литературните произведения и журналистиката. Проектът предвижда на български да се изписват „наименования на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти“. При писмена и устна разгласа на качествата на стоки българският език също ще е задължителен.

За опазването и развитието на българския език Корнезов предлага да се грижи 17-членна комисия, чиито представители да се избират от БАН, Съюза на българските писатели, академичния съвет на Софийския университет, Съюза на българските журналисти и Съюза на юристите. Препоръките й ще бъдат за обогатяване на българския език, както и за усъвършенстване на граматиката. Комисията ще може да предлага теми за научни изследвания за обогатяването и развитието на българския език, както и да организира издаването на речници.

Това е шестият опит за регламентиране на българския език, преброил е Корнезов. Според dnevnik.bg акцията му е „солова” и е изненадала колегите му от парламентарната група.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …