Начало / Критика / Любовта към изкуството се възпитава от рано

Любовта към изкуството се възпитава от рано

Милена РАДЕВА, художник

Казват, че, за да развият усет и уважение към красивото, творчеството и културата, децата трябва да се запознаят с изкуството още най-ранна възраст. Но кой и как да им представи този непознат за мнозина свят, ако не самите родители?

Когато бях малка, единственият начин за контакт с рисуването беше, когато някой възрастен ми помогне. За мой огромен късмет, макар че в семейството ми никой никога не се е занимавал с рисуване, уважението към това изкуство е на почит. Когато по-късно започнах уроци по рисуване и влязох в художествената гимназия, а в последствие и художествена академия, се сблъсках с проблем.

На пазара няма литература, книги или дори детски книжки, които да дадат информация на децата, които имат интерес към рисуването, дори и само за забавление.

Оказва се, че родителите възприемат запознаването на децата им с различните изкуства като негатив и обикновено отговарят „Ама детето ми няма да става художник!”. Това е странно защото никой не се замисля, че детето му няма да стане и математик с Нобелова награда, а самите родители отдавна са забравили половината таблица за умножение, формулата за корен квадратен или за обем на тристенна пирамида. Но съм сигурна, че ще настъпи истинска драма, ако малкият ученик вкъщи не ги знае.

Близо двайсет години след първите ми съзнателни желания да започна да изучавам методите, техниките и начините за рисуване и над петдесет създадени от мен книги, имах удоволствието да се сблъскам и преведа поредицатa „Обичам да рисувам“. Тези книги наистина могат както да положат основите на по-нататъшни и задълбочени опити на децата в сферата на рисуването, така и просто да оставят малчуганите да се забавляват и да играят. От друга страна всеки родител, който реши да помогне на детето си в това толкова естествено занимание, може да научи много и да открие един по-различен хоризонт.

Като художник на детски приказки се надявам все повече родители и деца да посягат към книжките, които дават в една или друга степен професионален поглед върху рисуването, живописните и скулптурни техники, или историята на изкуството. Защото колкото по-богата и широка култура даваме на децата, толкова повече възможности им даваме в живота.

Милена Радева е художник, докторант в НХА и илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Има над 50 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции са били представяни на изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България.

Прочетете още

IMG-20230610-WA0000

„Хеликон Казанлък“ отвори врати

В сърцето на града, прочул се като център на Розовата долина на Балканите, заработи новооткритата …