Начало / България / 147 читалища са одобрени за проекта „Глоб@лни библиотеки”

147 читалища са одобрени за проекта „Глоб@лни библиотеки”

Бюджетът му е 48 млн. долара, 32 млн. от тях са дарение от Бил Гейтс и „Майкрософт“

Управителният съвет на програма „Глоб@лни библиотеки – България” е одобрил 147 кандидатури от 95 общини за включване по Етап 2011, съобщи ngobg.info. Кандидатствали са 449 библиотеки от 166 общини.

Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ е съвместна инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Финансира се с 15 млн. долара субсидия от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

„Глоб@лни библиотеки – България“ цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Очаква се обществените библиотеки да разшират своя обхват и дейности, като се превърнат в по-привлекателни за посетителите места и играят все по-важна роля в местното развитие. Програмата насърчава набирането на средства и застъпничеството, за да помогне на обществените библиотеки да бъдат припознати като средища за промяна и знание, пише на сайта й glbulgaria.bg.
Общият бюджет на програмата е 48 млн. долара – 15 млн. безвъзмездна помощ от фондацията, дарение на софтуерни продукти от „Майкрософт“ на стойност 18 млн. и 15 млн. от централната и местната власт в България.

Програма „Глоб@лни библиотеки – България“ осигурява информационно и телекомуникационно оборудване и интернет връзка за посетителите в 900 обществени библиотеки в градове и села из цялата страна и се стреми да мобилизира средства за ИТ оборудване в още 700 библиотеки. Приблизително 3000 библиотечни служители от над 1600 библиотеки ще бъдат обучени в работа с компютри и интернет, предоставяне на съвременни библиотечни услуги и библиотечен мениджмънт.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …