Начало / Автори / 10 малко известни факта за сър Артър Конан Дойл

10 малко известни факта за сър Артър Конан Дойл

Шерлок Холм легитимира сър Артър Конан Дойл като един от най-великите криминални писатели на всички времена. Шотландският лекар обаче недолюбвал прочутия си герой. Защо? Една от най-популярните социални мрежи за книги Goodreads разкри причината, както и още малко известни факти за Дойл. Ето ги:

  1. Сравнява най-прочутия си герой – Шерлок Холмс, с гъши пастет. А Дойл мразел това прочуто френско блюдо. Веднъж казва на свой приятел: „Предозирах с Холмс. Понякога го усещам като гъши пастет, от който веднъж ядох толкова много, че като се сетя и сега ми става лошо“.
  2. Създава Шерлок Холмс, след като не успява да привлече пациенти като лекар. Да, Дойл е неуспял доктор, който се превръща в световно известен писател. След като получил своята диплома от университета в Единбург, Дойл започнал работа като корабен лекар, а след това открил кабинет в Саутсий. Но, тъй като нямал нито един пациент, започнал да пише романи.
  3. Играл в един крикет отбор с автора на „Питър Пан“ Матю Бари. Отборът се казвал „Ала-Акабарис“, комбинация от името на Бари и арабската фраза: „И нека Господ ни помага“. Двамата писатели се срещнали в университета и останали приятели до края на живота си.
  4. Купил си кола без въобще да е шофирал някога. Той бил един от първите мотоциклетисти във Великобритания и бързо се пристрастил към новия начин на придвижване, като дори участвал в международно автомобилно състезание през 1911 г.
  5. Похарчил милиони долари, опитвайки се да убеди света, че феите наистина са съществували. Естествено, не бил единственият, който неуморно търсел доказателства за съществуването на феите и се опитвал да убеди и останалите в това. Похарчил милиони, за да докаже автентичността на снимките, известни като Котингли феи. Дори написал книга по въпроса – „The Coming of the Fairies“.
  6. Получил титлата Сър, но не заради книгите си за Шерлок Холмс. Крал Едуард VII го прави рицар заради памфлета му в защита на британските военни действия в Южна Африка
  7. Бил е детектив – любител. Когато не пишел историите си за Шерлок Холмс, Дойл се забавлявал, като решавал други криминални загадки в реалния живот. Той използвал това, което наричал „Методът Холмс“. Един от случаите му бил този, описан като „Любопитният случай на Оскар Слейтър“. Дойл открил нови доказателства и свидетели, с помощта на които шотландската полиция успяла да реши случая. Органите на реда обаче не винаги харесвали идеите му.
  8.  Разваля приятелството си Хари Худини. Двамата били много близки, докато в един момент Дойл, който иначе вярвал във всякакви мистериозни неща, започнал да се съмнява в способността на илюзиониста да се „дематериализира“.  Худини показал – друго… “дематериализирал“ приятелството им.
  9. Най-големият комплимент за него бил, че работата му засяга психологията, а не детективите. Десет от шейсетте му книги са на тема спиритуализъм и, колкото повече остарявал, толкова повече се запалвал по психологията.
  10. Последните му думи са към съпругата му: „Ти си чудесна“. Той починал в Уиндълшам Манър на 7 юли, 1930 г. До него била жена му Джийн Елизабет Леки, с която имал 23-годишен брак.

Свързани заглавия

Сър Артър Конан Дойл: Посредствеността не обръща внимание на нищо друго, освен на себе си

Артър Конан Дойл е бил жертва на полицейски заговор

Изгубен разказ за Шерлок Холмс, написан за благотворителност, беше случайно открит

Първите записки на Артър Конан Дойл за Шерлок Холмс бяха показани на изложба

Първият филм за Шерлок Холмс беше открит

Антъни Хоровиц представя новата си книга в Музея на Шерлок Холмс

Лондон представя първата изложба за Шерлок Холмс от 60 години насам

Антъни Хоровиц пише нова книга за Шерлок Холмс

Посетители влизат в ролята на Шерлок Холмс в нова изложба

Намерен е прототипът на д-р Уотсън?

Три от най-известните романи на Конан Дойл излязоха в луксозно издание, илюстрирано от Петър Станимиров

19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

Артър Конан Дойл и Астрид Линдгрен са променили закони с будната си гражданска съвест

Шерлок Холмс вече е в публичния домейн

След Джеймс Бонд, Шерлок Холмс също е диагностициран – бил аутист

Какво са имали Конан Дойл и Агата Кристи против секса

125 години Шерлок Холмс

Артър Конан Дойл преди Шерлок Холмс

Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Книги от Сър Артър Конан Дойл тук

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Морис Сендак – творецът, заобиколен от чудовища

Интересни факти за човека с голям талант и скандално въображение, чиято втора книжка излезе наскоро …