Начало / Автори / 19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

Сър Артър Конан Дойл е един от най-важните писатели на ХХ век. Той създава вечния персонаж детектив Шерлок Холмс. Представяме ви 19 любопитни факта за Дойл, публикувани в британският „Телеграф”.

1. Сър Артър Конан Дойл е един от първите автомобилисти във Великобритания. През 1911 г. участва в „Prince Henry Tour” – надпревара между британски и германски коли. Инициативата е организирана от принц Хенри Пруски. Дойл си купува кола още преди да се научи да шофира.

2. Конан не единственото му презиме. Цялото му име е Артър Игнейшъс Конан Дойл.

3. Не е „сър” заради Шерлок Холмс. Дойл не е посветен в рицарство заради вечните си детективски романи, а заради нехудожествени памфлети по повод Бурските войни в края на ХІХ и началото на ХХ век.

4. Бил е от един и същи отбор по крикет с Джеймс Матю Бари – създателя на Питър Пан.

5. Дойл е бил приятел и с Брам Стокър и Робърт Луис Стивънсън. Вероятно са дискутирали „Дракула” и „Островът на съкровищата”.

6. Помогнал е за популяризирането на ските. Не само обичал футбола и крикета, но популяризира и зимните спортове. Дойл се научава да кара ски в швейцарския курорт Давос. След което е първият англичанин, документирал вълнението на пистата. Вярно предсказва, че всяка зима хиляди британци ще се насочат към Швейцария за ски сезона.

7. Играл е футбол като вратар. С кодовото име А. К. Смит пази на вратата на аматьорския „Portsmouth Association Football Club”, предшественик на съвременния „Портсмут”.

8. Кандидатирал се е за парламента два пъти. И двата пъти в Шотландия. Макар да получава доста гласове, не е избиран.

9. Дойл е бил прекалено дебел, за да се бие. Наднорменото му тегло не му позволява да участва в Бурските войни. Затова е избран за доктор на кораб и отплава за Африка.

10. Дойл е бил офтамалог. Дори започва да практикува. Според автобиографията му, нито един пациент не го посещава, което му дава възможност да прекара времето си в писане.

11. Вярвал е във феи. Дойл е спорил с всеки, който му е противоречал по този въпрос.

12. Вярвал и в медиуми, което му коства приятелството с Хари Худини.

13. Той убива Шерлок. Холмс е „убит” през 1893 г. и съживен 10 години по-късно, заради натиск от страна на читателите. Дойл обяснява, че е „убил” персонажа си, защото наистина му писнало от него.

14. Има един и същ рожден ден с Вагнер. Дойл и Рихард Вагнер са родени на 22 май. Тогава са родени още актьорът Лорънс Оливър, певецът Мориси, моделът Наоми Кембъл и тенисистът Новак Джокович.

15. Дойл се скарал с Джордж Бърнард Шоу заради „Титаник”. Двамата дори имали публичен дебат, в който писателят изразил недоволството си заради негативните коментари на драматурга по повод героизма на някои от пасажерите на кораба.

16. В Швейцария има площад, носещ името му. Той се намира в града Меринген. Там се развива действието в разказа за Шерлок Холмс „The Adventure of the Final Problem”.

17. Не само е писал мистерии, но и разплел няколко. Доказателство, открито от Артър Конан Дойл, помага за разрешаването на случая с убийството на 82-годишна жена в Глазгоу.

18. Умира, докато държи цвете. Дойл умира на 7 юли 1930 г., докато подрязва цветя в градината си. Последните му думи, които казва на съпругата си, са: „Ти си прекрасна”.

19. Организиран е сеанс за неговото съживяване. Провежда се в легендарната зала „Роял Албърт Хол”. Присъстват хиляди, включително жена му и децата му. Специално за него е запазено място. Макар да не се появява, много хора твърдят, че са усетили неговото присъствие.

Свързани заглавия
Артър Конан Дойл и Астрид Линдгрен са променили закони с будната си гражданска съвест
Шерлок Холмс вече е в публичния домейн
Какво са имали Конан Дойл и Агата Кристи против секса
125 години Шерлок Холмс
Артър Конан Дойл преди Шерлок Холмс
Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл
Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Книги от Артър Конан Дойл тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …