Начало / Свят / Намерен е прототипът на д-р Уотсън?

Намерен е прототипът на д-р Уотсън?

Неочакван резултат даде последната среща на Шотландското общество на остеопатите (Остеопатите са физиотерапевти, които изследват и лекуват болния с леко докосване на ръцете, без използване на лекарства, инструменти и апаратура). Тим Бейкър от Дънди твърди, че е открил кой е реалният човек, вдъхновил  сър Артър Конан Дойл при създаването на д-р Уотсън – партньор на легендарния детектив Шерлок Холмс, съобщи британският „Телеграф“. Бейкър смята, че това е Уилям Смит, пионер в британската остеопатия и състудент на писателя.

Тим Бейкър попаднал на изрезка от американски вестник от 1938 г. Показал му я Джейсън Хакстън, куратор в музея „American Museum of Osteopathy“. Материалът в изданието бил написан от сина на Смит, Кътбърт, който подчертал, че Дойл е базирал популярният персонаж именно на неговия баща.

Кътбърт се аргументира, като посочва, че баща му и Конан Дойл са били студенти и приятели в „Edinburgh University“ и писателят е направил жест към своя колега, като е базирал на него свой персонаж впоследствие. Тогава им е преподавал д-р Джоузеф Бел, преподавател по медицина. Бел пък бил вдъхновението за самия Шерлок Холмс заради своето внимание към детайлите.

Откритието провокирало интерес у Бейкър, който направил свое проучване за връзката между Артър Конан Дойл и Уилям Смит. Той открил кореспонденция между двамата и след университетските им години. Това означавало, че вероятно Кътбърт Смит не лъже. Уилям Смит умира в Дънди през 1912 г.

 Свързани заглавия

 Три от най-известните романи на Конан Дойл излязоха в луксозно издание, илюстрирано от Петър Станимиров

19 любопитни факта за сър Артър Конан Дойл

 Артър Конан Дойл и Астрид Линдгрен са променили закони с будната си гражданска съвест

След Джеймс Бонд, Шерлок Холмс също е диагностициран – бил аутист

Книги от Артър Конан Дойл тук

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …