Начало / Свят / Две книги критикуват управлението на Берлускони

Две книги критикуват управлението на Берлускони

„Циркът Италия“ и „Да спасим Италия“ показват различните лица на беззаконието в странатаВ международната класация на корупцията Италия намира място зад Самоа и Куба. Причината за това е основна тема в двете нови книги, критикуващи управлението на Силвио Берлускони – „Циркът Италия“ на Бригит Шьонау и „Да спасим Италия“ на Пол Гинсбърг, съобщи waz.de.

Пред чуждестранните наблюдатели страната изглежда като спектакъл – шоу в ярки цветове,с гръмогласни актьори, пише Шьонау, която е кореспондент на „Ди Цайт“ и от началото на 90-те живее в Рим.

Журналистката предлага поглед отблизо към различни области. Например Венеция, където кметовете използват расистки фрази и в същото време се борят за максимален брой чуждестранни фирми, които да отворят офиси там, или люлката на мафията – Калабрия. Във Флоренция тя се среща с Джиджи Рива – най-добрият нападател на италианския национален отбор за всички времена, който тъгува за някогашния футбол, тъй като съвременната игра се е превърнала в нещо като наркотично средство.

Англичанинът Пол Гинсбърг, професор по съвременна европейска история във Флоренция, е избрал друг подход – той се отнася към Италия като към пациент. В есеистичен стил и със симпатия историкът не премълчава недъзите на италианската политическа класа, като проследява падението й 150 години след Обединението на Италия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …