Начало / Свят / Две книги критикуват управлението на Берлускони

Две книги критикуват управлението на Берлускони

„Циркът Италия“ и „Да спасим Италия“ показват различните лица на беззаконието в странатаВ международната класация на корупцията Италия намира място зад Самоа и Куба. Причината за това е основна тема в двете нови книги, критикуващи управлението на Силвио Берлускони – „Циркът Италия“ на Бригит Шьонау и „Да спасим Италия“ на Пол Гинсбърг, съобщи waz.de.

Пред чуждестранните наблюдатели страната изглежда като спектакъл – шоу в ярки цветове,с гръмогласни актьори, пише Шьонау, която е кореспондент на „Ди Цайт“ и от началото на 90-те живее в Рим.

Журналистката предлага поглед отблизо към различни области. Например Венеция, където кметовете използват расистки фрази и в същото време се борят за максимален брой чуждестранни фирми, които да отворят офиси там, или люлката на мафията – Калабрия. Във Флоренция тя се среща с Джиджи Рива – най-добрият нападател на италианския национален отбор за всички времена, който тъгува за някогашния футбол, тъй като съвременната игра се е превърнала в нещо като наркотично средство.

Англичанинът Пол Гинсбърг, професор по съвременна европейска история във Флоренция, е избрал друг подход – той се отнася към Италия като към пациент. В есеистичен стил и със симпатия историкът не премълчава недъзите на италианската политическа класа, като проследява падението й 150 години след Обединението на Италия.

Прочетете още

Один_из_самых_известных_символов_Копенгагена_—_Русалочка

Малката русалка запечатала лика на балерина

Символът на Копенхаген е открит на 23 август 1913 г. Най-тъжната приказка – това е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.