Начало / България / Акад. Константин Косев: „Вазов втълпи, че Левски е предаден от поп Кръстю”

Акад. Константин Косев: „Вазов втълпи, че Левски е предаден от поп Кръстю”

Политиците да свалят портретите на Апостола от кабинетите си, призова проф. Николай Василев

„Вазов е виновен да се смята, че Левски е предаден от поп Кръстю. „И той биде предаден от един поп/ тоя мръсен червяк, тоя низък роб” се учи още в началните класове. Нищо не може да се направи срещу общественото мнение. Унджиев – автор на две биографии за Апостола, също има вина, но като добросъвестен учен е проследил подробно пътя на Левски преди залавянето му. Никой в Ловеч не е знаел кога той ще дойде, къде ще отседне и накъде ще тръгне. За мен Левски не е предаден”, заяви историкът акад. Константин Косев на среща дискусия „Левски и нашата съвременност” по повод рождението на Апостола на свободата. Тя беше организирана от Клуб „1 ноември” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Проф. Николай Василев, който преподава философия на историята, се изказа изключително критично към практиката политиците да закачат портретите на най-светия българин в луксозните си кабинети. „Призовавам да се прекрати тази гавра с портретното използване, защото това е неуважение най-малко. Това е престъпление спрямо Левски. Да не забравяме, че и майка му скоро след Освобождението се самоубива от мизерия”, темпераментно заяви професорът. Той подчерта, че България е единствената страна в света, в която имената на национални герои са и имена спортни клубове:”Името на Левски се споменава наравно с това на Бойко Борисов, но колко сме далеч от истинския Левски. Не може това име да бъде в устата на запалянковците, нали. Не може имената на Ботев, Раковски, Бенковски да бъдат имена на спортни клубове. Защо например италианците нямат ФК „Гарибалди?”.

„Клуб 1 ноември” се обедини около мнението, че трябва да се сезира Народното събрание и да се прекрати тази порочна практика.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …