Начало / България / Акад. Константин Косев: „Вазов втълпи, че Левски е предаден от поп Кръстю”

Акад. Константин Косев: „Вазов втълпи, че Левски е предаден от поп Кръстю”

Политиците да свалят портретите на Апостола от кабинетите си, призова проф. Николай Василев

„Вазов е виновен да се смята, че Левски е предаден от поп Кръстю. „И той биде предаден от един поп/ тоя мръсен червяк, тоя низък роб” се учи още в началните класове. Нищо не може да се направи срещу общественото мнение. Унджиев – автор на две биографии за Апостола, също има вина, но като добросъвестен учен е проследил подробно пътя на Левски преди залавянето му. Никой в Ловеч не е знаел кога той ще дойде, къде ще отседне и накъде ще тръгне. За мен Левски не е предаден”, заяви историкът акад. Константин Косев на среща дискусия „Левски и нашата съвременност” по повод рождението на Апостола на свободата. Тя беше организирана от Клуб „1 ноември” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Проф. Николай Василев, който преподава философия на историята, се изказа изключително критично към практиката политиците да закачат портретите на най-светия българин в луксозните си кабинети. „Призовавам да се прекрати тази гавра с портретното използване, защото това е неуважение най-малко. Това е престъпление спрямо Левски. Да не забравяме, че и майка му скоро след Освобождението се самоубива от мизерия”, темпераментно заяви професорът. Той подчерта, че България е единствената страна в света, в която имената на национални герои са и имена спортни клубове:”Името на Левски се споменава наравно с това на Бойко Борисов, но колко сме далеч от истинския Левски. Не може това име да бъде в устата на запалянковците, нали. Не може имената на Ботев, Раковски, Бенковски да бъдат имена на спортни клубове. Защо например италианците нямат ФК „Гарибалди?”.

„Клуб 1 ноември” се обедини около мнението, че трябва да се сезира Народното събрание и да се прекрати тази порочна практика.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …