Начало / Любопитно / София – преди и сега (17 книги за столицата)

София – преди и сега (17 книги за столицата)

София преди и София сега… Град пълен с контрасти, град, който „расте, но не старее“. София „и мръсна, и шумна“, контрастна, но обичана. За 23-ти път в историята на столицата на България 17 септември се отбелязва като празник на града. Предлагаме ви няколко книги, които ще ви помогнат да оцелеете и да заобичате столицата още повече:

„Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София“ от Соня Тодорова

Това е книга за София и още нещо, написана в духа на пътеводителите „Мишлен”, закачливите описания на Тери Пратчет и очарователния хаос на домашните списъци за пазаруване. Със  смях, прагматизъм и разни истории в съчетание с лекото безумство, което майчинството носи на крилете си, с опити за живот, а не само за оцеляване в градска среда, както и със заслужаващото адмирации усилие да запазиш Красотата в обърканото ежедневие на пораснал човек. Авторката е успяла да грабне дребни моменти, които за обикновените хора може да изглеждат скучни и незабележими, да ги пусне през цедката на артистично кривогледия си мироглед и да ни ги сервира с нужното умение, добре изпечени и подходящо подправени.

„Забравени истории на София – първи българки в обществения живот“ от Кирил Божилов

Книгата „избърсва праха“ от забравените истории на София, и по-специално от историите на първите българки в обществения живот – писателки, художнички, лекарки, акушерки, аптекарки, фотографки, артистки, търговки, адвокатки, спортистки, пътешественички…
Книгата разказва и за любопитни събития на столичния живот: първият бал, първите „плъзгачи“ (кънкьори) на лед, първа „Мис София“, „Мис България“, първа студентка в Софийския университет, първи одумвани връзки, първи оригинални сватби, първи момичешки дневник, първо кино на името на българка, първа „премиерша“, първа българка в ООН и др.
Всяко четиво е илюстрирано с оригинални снимки, рисунки, пощенски картички, карикатури.

 „София (сънища и спомени)“ от Владимир Левчев

Света София, майката на Вяра, Надежда и Любов, е едновременно истински човек и персонификация на Божията Премъдрост. В тази книга, освен роден град на автора, София е и символ на житейска равносметка на Левчев.

“София каквато беше 1944-1989” от Светлин Кираджиев

Авторът Светлин Кираджиев няма претенция да разкаже пълната история на града през социализма, нито пък да покаже някакви дълбоко научни и широкомащабни анализи. По-скоро прави бегла обрисовка и характеристика на София, като  и запознава читателите с най-отличителните, типичните моменти и особености в развитието на нашата столица, също и с многостранния живот на нейните жители през десетилетията. Не са пропуснати и немалък брой личности, свързани със София и стореното от тях в разглежданите години.

Свети места в Софийско. Култове, разкази, образи“

Сборникът съдържа разгърнати варианти на докладите, представени на заключителната кръгла маса по проекта „Свети места в София и Софийско: наративни традиции и поклоннически практики“ и е осъществен под ръководството на проф. д.ф.н. Албена Георгиева.

Разглежда различни християнски места и засяга широк кръг от теми и проблеми: възникване и историческо развитие, съществуващи представи и вярвания, наративни традиции и разкази за чудеса, архитектура и изображения, празници, култови практики и поклонничество. Особен акцент авторите поставят върху сакралните обекти като средоточия на локална религиозна култура и като знаци на колективна памет и регионална идентичност.

„София, скъпа“ от Май Санде

Българската столица през очите на един норвежец. Истинско признание в любов към града и и културната му традиция.

Пътеводител София

Задължително пособие за всеки гост на столицата, а и не само. Колко пъти се  случва да ви попитат къде да заведете някой свой гост от чужбина и да се чудите…? Този пътеводител съдържа информация за историята, културата и забележителностите на София с повече от 700 илюстрации. Книгата предлага туристически маршрути в града и до близки селища и обекти, карти и план-схеми и много полезна практическа информация.

„Непознатата София“ от Иван Бърнев – Буби и Любомир Юруков

Това луксозно издание предлага историята на град София в снимки. Но не тази, казионната история, а София на обикновените хора между  1878-1944. Какво е представлявал градът и как се е развивал, как са изглеждали улиците, сградите и хората в него. Къде са живели, работили и прекарвали свободното си време, къде са манифестирали и протестирали, къде са се учили и възпитавали, къде и как са пазарували и търгували, как са пътували.

Моят роден град София“ от Райна Костенцева

Книгата представя увлекателно и завладяващо всекидневния живот на столичани в края на ХІХ и началото на ХХ век. Пред очите на читателя възкръсват улици, бани, църкви и джамии, публични домове, пазари, улични търговци, кръчми, театри… Сладкодумно, черпейки от първоизвора като очевидец на случващото се в новоизбраната столица, Райна Костенцева пише книга, която и днес изпълнява ролята на своеобразен пътеводител в душевността и манталитета на първите столичани – премного ориенталци, не толкова европейци. Тя разказва също и за своя род, за предсмъртната песен на Левски, за героизма и саможертвата на първостроителите на българската култура и държава, за шопските сватби, за рекета на общинарите, за браковете си с известните художници Август Розентал и Макс Мецгер…

„Моят роден град София“ от Киркор Асланян

Двете книги с едно и също заглавие (виж по-горе) не са еднакви. Всъщност за различни точно толкова, колкото са различни и съдбите на авторите им. Но общото е любовта, с която пишат за  столицата. Асланян цял живот е живял в София и е видял много метаморфози – как изчезнаха цели улици, пасажи, как хората се промениха. Пише за родния си град само от любов към него.

В книгата на своите спомени авторът  разказва за живота в някогашна София и за самия град – такъв, какъвто го е изживял и видял лично.

„Портрети на изчезваща София“ от Леа Вайсова и др.

Книгата събира единадесет биографични портрета на софийски къщи, строени преди 1944 г. Събрани разкази на собственици и съседи, реконструирани истории, затворени в архивите, описания на собствения ни опит като изследователи на един особен обект, постепенно изчезващ или дори изчезнал вече от непосредственото преживяване на обитателите на град София – това са портрети на „рушащи“ се къщи през 2011 г. Така книгата се превръща в уникална разходка из улици, изпълнени с истории. Истории, които ние като жители правим, но които остават в периферията на официалните символни пространства.

„Портрети на изчезваща София“ поставя въпроси, които вярваме, че си струва да задаваме: В какъв град искаме да живеем? И в този смисъл – какво искаме да пазим? Какво и как избираме да съхраним, защото е важно за нас като живеещи в София? Каква политика на опазване на изчезващото минало си струва да бъде провеждана?

„Софийските потайности“ от Петър Величков

Преди 125 години излиза късметът на София и жителите на калната шопска паланка осъмват столичани. Хора от всякакви националности се устремяват към нея и я превръщат в нов Вавилон. Градът не им харесва, но никой не го напуска без бой – пример дават князете Александър I Батенберг и Фердинанд. За дворцовите страсти и сватби, за най-колоритните софиянци, как политиката става златна мина, кои са най-прочутите любовници, чревоугодници, чудаци, самоубийци, мошеници, майтапчии се разказва в книгата.
Автентичните истории – от 1878 до 1944 г. – са илюстрирани със снимки и ценни пощенски картички, подбрани от елитни частни колекции.

Софийски истории в кадър“ от Галя Йотова и Светла Петкова

„В този град може да се изгубиш, може и да се откриеш. Понякога ме дразни, препъва ме, обърква ме с неочакваните си изблици на мегаломания. Аз му се мръщя, карам се, дори го ругая. И той ми отвръща”, казва за София авторката Галя Йотова. Книгата събира фотографии, предаващи усещането на авторките за столицата.

„Софийско жителство“ от Тодор Костадинов

Една любовна и не чак толкова любовна история, която връща читателя в  София в началото на осемдесетте години на миналия век. Първата мечта на героя Филип е да се повози на трамвай. Втората – да отиде на летището и да види как излитат самолетите към свободния свят. Роман за любовта…любовта към града, към свободата и любовта, непобедима и жива…

Българчето от Аляска. Софийски разкази“  от Деян Енев

„Маршрутът ми на пешеходец през София е един и същ от години – Петте кьошета, „Христо Ботев“, „Солунска“, площад „Славейков“, „Граф Игнатиев“, „Попа“. Доволен съм, че най-сетне успях да се поклоня на моята София със сборника си ‚Българчето от Аляска. Софийски разкази“, казва за сборника си самият Деян Енев. А за това, което той разказва вече може да питате и децата, след като влезе в училищната програма…

„Уличник. Истории на софийските улици“ от Васил Георгиев

Още с дебютната си книга Васил Георгиев се изстрелва в орбитата на най-добрите млади български белетристи, а скоро след това –  с „Деград“ той спечели и наградата за нова българска проза „Хеликон“. „Тази книга съдържа 167 разказа за хората, събитията, местата и легендите, на които са наречени 167 софийски улици. От малко повече от три години съставям рубриката „Упътване” в списание „Една седмица в София”. Тук съм събрал най-доброто от написаното в тази рубрика и съм го пренаписал още по-добре.

Нямам претенции да съм последният български енциклопедист, заради това е напълно възможно някъде да съм пропуснал нещо, което на друг ще се стори важно. Опитал съм се да съчетая това, което историята е приела за установено и моето мнение по някои въпроси.  Иронизирам някои устойчиви български митове, като по много въпроси се отклонявам от общоприетите шаблони за събитията, което смятам за важно достойнство на книгата. Надявам се някои от стереотипите, които устойчиво тровят разбирането ни за живота и миналото, да останат затворени в същото това минало, след като затворите последната страница“, споделя за „Уличник. Истории на софийските улици“ авторът.

„#НаживоотСофия“  от Александър Шпатов

Александър Шпатов се утвърди като един от най-популярните млади хроникьори на столичния живот, а последният му проект е удар в десятката. Освен това младостта и инициативността на младия столичанин го поведоха по пътя на нестандартното – „#НаживоотСофия“ стана първата родна книга с приложение за мобилни телефони, а изненадите около книгата тепърва предстоят. Колкото до разказите – категорично софийски, писани на живо, за да се изживее този град както никога досега. Усещане за град, ловка картография през нови езици и мрежи. В това ни въвличат историите на Александър Шпатов. Най-хубавите от тях като Път с жълти павета, Панелната църква, Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс и други, смесват с лекота фикция и реалност, градски легенди и репортаж, движат се край Петте кьошета, Народния, Младост 2… Градът, разбира се, е София. Такава, каквато бихме искали да я прочетем. Град с истории. И с легенда.

Прочетете още

Qs8Km9djuTzh3HMEECQ1Kpj7dJOmBXXabZ7FGL9Q

Софийските паркове стават библиотеки през август

Наред с книгите, ще има театър и музика „Зелени библиотеки“ е инициатива на Столична библиотека, …