Начало / България / „Трагедията на еврото” предсказва срив на европейската валута

„Трагедията на еврото” предсказва срив на европейската валута

Книгата на германския икономист Филип Багус беше представена в София

Аналогиите на еврото с долара са основателни и на двете валути им предстои оспорвана надпревара към дъното. Това твърди в книгата си „Трагедията на еврото” германският икономист Филип Багус, чиято премиера се състоя на 14 юли в София, съобщи Институтът за пазарна икономика.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров и икономистът Лъчезар Богданов представиха изданието. Багус прави исторически анализ на произхода на еврото и теоретичен анализ на действието и механизмите на основаната на него система. Те сочат в една посока: провал в резултат на политически натиск, лоши банкови практики и огромни правителствени задължения.

„Създаването на единна европейска валута получи силен силен тласък от европейските социалисти, които чрез него искаха да осъществят мечтата си за централизирана европейска държава. Поредната политически управлявана валута обаче може да доведе Европа до катастрофа”, пише авторът.

Достъпно, с аналитична дълбочина и с остро чувство към икономическите детайли, Филип Багус описва перверзната институционална среда, в която е създадено еврото. Това е история, пълна с интриги, с икономически и политически интереси; вълнуващ сюжет, в който политици от най-могъщите държави на Стария континент се борят за власт, влияние… и за собственото си его. И докарват еврото – и целия Европейски съюз! – до ръба на пропастта, гласи рецензията на страницата на Института за пазарна икономика.

Филип Багус е професор по икономика в университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид. Чете лекции по въведение в икономиката; микроикономика; макроикономика; методология на австрийската школа; икономически анализ на Европейския съюз. Основните му изследователски интереси са свързани с монетарната теория, капиталовата теория и теорията на бизнес-цикъла. „Трагедията на еврото” е първата му книга, втората, която е излязла от печат тази година, е „Дълбоко замразени: икономическият колапс на Исландия”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228082_b

„Един живот” – огледало на нашия!

Людмила Еленкова, Радио Хеликон Знаем Ги дьо Мопасан най-вече като автор на разкази и на …