Начало / Свят / Хемингуей прослави надбягването с бикове, но никога не взе участие

Хемингуей прослави надбягването с бикове, но никога не взе участие

Внукът на великия писател тича по улиците на Памплона тази година

Когато Ърнест Хемингуей пише романа си „И изгрява слънце” през 1926 г., който превръща фестивала „Св. Фермин” в Памплона в международно събитие, привличащо милиони посетители всяка година, едва ли е подозирал, че 85 години по-късно собственият му внук, който също е писател, ще се включи в гонката, пише английският в. „Телеграф”.

Джон Хемингуей (50 г.) бил само на 11 месеца, когато известният му дядо се застрелял, но през тази седмица направи нещо, което Хемингуей всъщност никога не е правил – тича пред биковете по улиците в испанския град Памплона.

Ежегодният фестивал „Св. Фермин” трае 9 дни през юли и неговата кулминация настъпва, когато биковете се пускат по тесните улички на градчето, а тичащите пред тях хора ги водят до градската арена, където се провежда корида. За пръв път е отбелязан през 1591 г., но започва да привлича милиони туристи, след като светът прочита романа на Хемингуей, който разказва за група бохеми, пътуващи от Париж до Памплона. Главните герои на историята са британската аристократка Брет Ашли, която се влюбва в матадор, нейния бивш любовник Робърт Коен и американския журналист Джейк Барнс, който остава импотентен, в следствие на рана от войната. В книгата са описани подробно денонощните празненства – музиката, пиенето, фойерверките, надбягането с бикове по улиците и накрая – майсторството на матадорите.

Излязлата 6 години по-късно книга на Хемингуей „Смърт в следобедните часове” се превръща в истинска библия за бикоборството. Писателят става редовен посетител на коридите и се сприятелява с водещите матадори от това време. „Бикоборството е единственото изкуство, в което творецът е подложен на смъртна опасност и неговата брилянтност в критичния момент е почитана подобаващо”, пише той.

Миналата година парламентът на Каталуня забрани борбата с бикове от 2012 г. По въпроса за жестокостта, която е основен аргумент на противниците на коридите, Хемингуей казва: „Всяко нещо, което предизвиква такава страст в своя полза, е нормално да предизвиква и страст срещу себе си”.

Фото:en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …