Начало / Свят / Дъщерята на Уилям Голдинг разказва живота му в автобиография

Дъщерята на Уилям Голдинг разказва живота му в автобиография

Авторът на „Повелителят на мухите” имал две лица – на грижовен и жесток човек„Много се колебаех. Близки приятели не ме подкрепиха. Но не съжалявам за решението ми. В книгата има много гняв. Трудно ми беше да обединя в едно двете му лица”, заявява Джуди – дъщерята на нобеловия лауреат Уилям Голдинг.
Автобиографичната й книга „Деца на влюбените” вече е по рафтовете на книжарниците в англоезичния свят. Тя описва известния писател като добър, весел човек и баща, но и способен на жестокости.

Уилям Голдинг и Ан – неговата съпруга, са били отдадени един на друг. Не такова било положението обаче за Джуди и нейния брат Дейвид. Оттам идва и заглавието на автобиографията, което е част от поговорката – „Децата на влюбените са сираци”.

„Когато родителите ми се погледнеха, сякаш виждаха огледало. Те бяха част от някаква собствена приказка, а ние с Дейвид бяхме извън нея. Но децата не обръщат внимание на такива неща. Всеки родител иска най-доброто за децата си, това се отнася и за моите. Но просто тяхната връзка беше по-силна от тази с нас”.

Джуди Голдинг разказва и за двете лица на своя баща: „Той беше много забавен. Някой път съм се превивала на земята от болка в стомаха, причинена от смях. Но в същото време беше друг човек, когато прекаляваше с алкохола”. Редакторите от английския „Телеграф” припомнят биографичната книга на Джон Кери за Уилям Голдинг, в която е описано как той на 18 години се е опитал да изнасили 15-годишна.

„Винаги съм го обичала. Плюсовете да бъда негова дъщеря обаче далеч надхвърлят минусите”, допълва Джуди Голдинг.

Уилям Голдинг е английски писател, роден през 1911 г. Най-известната му творба е „Повелителят на мухите” (1954 г.). Носител е на Нобелова награда за литература (1983). Умира през 1993 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

icons8-team-sBbm92cRIQo-unsplash

Как работи Биткойн?

Разглеждайки какво представлява криптовалута с нейния блокчейн, ще се потопим в сравнения на биткойн с …