Начало / Свят / Европейско пътешествие по стъпките на руските класици

Европейско пътешествие по стъпките на руските класици

Интернет портал предлага любопитно съчетание между география и литература

Географска карта на руската литература вече е на разположение на читателите в интернет портала lit-terra.com. Уникалният проект „Руската литература на картата на Европа” дава възможност с кликване върху всяка държава потребителят да получи информация кой руски класик е писал за нея или пък е живял и творил на територията й.

Събраната на едно място текстова, картографска и фотографска информация дава нов поглед и поднася по любопитен начин данни за това къде са пътешествали и черпили вдъхновение големите руските писатели. В основата на проекта са 60 произведения от 45 автори, живели от средата на ХVІІІ в. досега. Сред тях са Александър Блок, Иван Бунин, Фьодор Достоевски, Владимир Набоков, Борис Пастернак, Лев Толстой, Михаил Булгаков, Йосиф Бродски и много други. В сайта ще бъдат публикувани интервюта със съвременни руски автори, които също ще разказват за „географията” на своите книги.

Достоевски например е пропътувал Берлин, Дрезден, Висбаден, Баден-Баден, Кьолн, Париж, Лондон, Люцерн, Женева, Генуа, Флоренция, Милано, Венеция и Виена само за два месеца и половина. Това става ясно от произведението му „Зимни бележки за летни впечатления”. Гогол има повест, посветена на Рим, а Пастернак като юноша е живял в Германия.

Проектът има за цел да стимулира четенето на руската литература по занимателен начин, като позволи на читателите да „пътуват” по стъпките на класиците. „Ние вие предлагаме увлекателно да съвместите географията и литературата и да вземете не туристически пътеводител, а любимият автор или любимите ви герои”, казват авторите на проекта. Това са над 40 експерти от различни области на науката, включително и преподаватели от Канада, САЩ, Япония. Работата им е подпомогната от фондация „Руски свят”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …