Начало / Свят / Толстой смятал, че Чехов е „по-зле и от Шекспир”

Толстой смятал, че Чехов е „по-зле и от Шекспир”

Авторът на „Война и мир” не понасял творчеството на своя сънародник


Руският класик Лев Толстой не понасял пиесите на своя сънародник Антон Чехов. Това става ясно в биографичната книга на Пьотр Секирин „Спомени за Чехов”, пише „Гардиън”. Произведението е на английския пазар от няколко дни.

В книгата Пьотр Гнедич*, писател и драматург, разказва какво му е казал Чехов за свое посещение при Толстой. „Малко преди да си тръгна, той ми каза да го целуна за сбогом. Когато се наведох към него (той беше прикован на легло заради болест), той ми прошепна: „Знаеш ли, мразя твоите пиеси. Шекспир беше зле, но ти си по-зле и от него””.
Толстой е отправил и друга критика към трудовете на своя сънародник. „Персонажът трябва да може да хване зрителя от театъра за ръката и да го заведе където пожелае. Но къде ме водят твоите персонажи? До дивана в дневната и обратно, защото те няма къде другаде да отидат”.

Въпреки това обаче Чехов е смятан за един от най-великите драматурзи и за ненадминат майстор на краткия разказ.

Антон Павлович Чехов е руски писател и драматург, по професия е лекар. Роден е през 1860 г. За 26 години творчество създава около 900 произведения. По неговите думи медицината е неговата съпруга, а литературата – любовница. Умира през 1904 г. от туберкулозно възпаление, което го мъчи почти през целия му живот.
…………………………….
*Пьотр Гнедич (1855-1925) е известен руски прозаик, драматург, преводач, историк на изкуствата, театрал и режисьор.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на Русия_корица

Русия, познатата и непознатата

По книжарниците излезе „Кратка история на Русия“ – въведение в руската история и култура от …