Начало / Свят / Гърция е рай за криминалните автори, твърди писател

Гърция е рай за криминалните автори, твърди писател

Новият роман на Петрос Маркарис е за полицай с намалена заплата, разследващ убийство на банкер

„За хората Гърция в момента е ад, но за криминалните автори е рай”, казва писателят Петрос Маркарис в интервю за австрийския вестник „Дер щандарт”. Маркарис е един от най-успешните творци от южната ни съседка. Роден е в Истанбул през 1937 г., завършил е икономика, живее в Атина. Сценарист е на телевизионер сериал, превеждал е Гьоте и Брехт.

В новия му роман „Лоши кредити” главен герой е полицейският комисар Харитос, който разследва убийство на банкер в условията на икономическия срив на Гърция. На детектива му се налага да работи с намалена заплата, но му помага това, че е израсъл в бедно село след Втората световна война и е свикнал с лишенията.

В интервюто писателят обяснява и защо гръцките полицаи са толкова мразени от хората, „най-мразените в Европа”, по думите му. „Веднъж попитах един полицай за това – превратите в Гърция винаги са били правени от армията, но хората обичат военните, а мразят полицаите. Той ми отговори, че полицията винаги е била възприемана като дългата ръка на диктатурата. Военните са правили преврати и са изчезвали от улиците, докато полицаите са видими всеки ден. Обратния пример обаче го имаме в Испания. Испанците 38 години живяха при брутална диктатура, но въпреки това не мразят полицаите си. Това може би е въпрос на култура”, казва Маркарис.

Той коментира причините за ситуацията в страната си така: „Не може да се твърди, че Европа и нейните фондове са виновни за срива. Кризата си е домашно направена. Отговорни са политическите партии, като се започне от социалистическата ПАСОК през 1981 г. Но е сигурно и още едно – че гърците управлявахме лошо икономиката си. Ирландците са много по-добър пример за европейската криза. Те правиха винаги всичко правилно и сега изведнъж се оказаха във фалит като нас”.

Писателят разяснява, че в гръцките генерални стачки участват единствено държавни служители, тъй като частният сектор не спира да работи. Кризата все още не е намерила своята трактовка в културата, като се изключат няколко театъра, съжалява Петрос Маркарис.

Фото: biblionet.gr

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …