Начало / Свят / Книга, посветена на Лорд Байрон, е намерена на пазар в САЩ

Книга, посветена на Лорд Байрон, е намерена на пазар в САЩ

800 души са написали впечатленията си от творчеството на английския поет и благородник

Книга с хвалебствия за английския поет и благородник Лорд Байрон е намерена на пазар в Савана, щата Джорджия, САЩ, съобщи „Гардиън”. Творбата е представена по следния начин: „В памет на безсмъртния и знатен Лорд Байрон, най-големият поет на своята ера”.

Книгата е нещо като сборник, писан между 1824 г. (когато е смъртта на Байрон) и 1834 г. В него хвалебствия за благородника са написали 800 души, сред които и някои знакови личности за тази епоха, като американският писател Уошингтън Ървинг, английският поет Том Муур и бъдещият президент на САЩ Мартин Ван Бурен.

Между 1824 и 1834 г. книгата е била притежание на семейството на Байрон в техния дом в Нотигамшир, Англия. След това историята й е неизвестна до 1849 г., твърдят от Националната библиотека на Шотландия. Тогава сборникът е притежание на свещеник от църквата „Света Мария Магдалена” в Хъкнал Торкард.

Как е попаднала в САЩ? Предполага се, че свещеникът е дал книжката на свой приятел, който емигрирал в Щатите през 1890 г. Книгата е дарена на църквата в Савана, Джорджия, през 2008 г. от непознат човек. Тя е подценена от служителите там и е загубена, докато пенсионираният патолог Мерилин Солана не си я купил за 35 долара от пазара.

Джордж Гордън Байрон, по-известен като Лорд Байрон, е английски поет и благородник. Смятан е за най-голямата фигура на английския романтизъм. Най-знаменитите му поеми са „Странстванията на Чайлд Харолд” и „Дон Жуан”. Байрон бил известен като бохем, чийто живот преминал в екстравагантности, множество любовни връзки и раздели. Обвиняван е в кръвосмешение и хомосексуализъм.

На българския книжен пазар може да се намери книгата на Фиона Маккарти „Байрон – живот и легенда“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …