Начало / Свят / Едоардо Неси с наградата „Стрега” за 2011 г.

Едоардо Неси с наградата „Стрега” за 2011 г.

„История на моя народ” е за всички хора, загубили работата си”, казва победителят

Писателят Едоардо Неси е новият носител на най-престижната италианска литературна награда „Стрега”, съобщиха медиите на Апенините. Неговата книга „История на моя народ” печели със 138 гласа. На второ място е „В следващия живот” на Мария Пиа Велада, която събира 74 гласа. Комисията на наградата „Стрега” е от 400 човека, като всяка книга трябва да бъде подкрепена от поне двама.

„За мен е чест, защото тази награда е за всички хора, които са загубили работните си места. Посвещавам я на тях, и Прато, моя град … Аз не осъзнавам, че съм спечелил… Съдбата е лотария. Ако получите отпадъците от гласуването и сте вън. И тогава моята книга щеше да бъде катастрофа. Тя е много различна от тези, които се конкурират. Това е кръстоска между доклад и жалба”, заявява Неси.

„История на моя народ” е разказ на неговата фамилия, за създаването на семейната фирма Nesi & Sons от неговите прабаба и дядо, която фалира през 2004 г.

„Нямам намерение да се боря с настъпващата глобализация и с неспособността на политическата класа, която не е в състояние да предвиди последиците. Китайската конкуренция е само частично виновна за провала на бизнеса. Книгата е за великото страдание на мъже и жени, принудени да работят на изтощителни смени, за нечовешките условия на живот”, казва авторът.

Едоардо Неси е роден през 1964 г. в Прато, Тоскана. Завършил е гимназия. Петнайсет години ръководи семейната фирма за текстил, като успоредно с това пише. През 2004 г. е отличен с литературната награда „Бруно Кавалини”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …