Начало / Свят / Ник Хорнби препоръча на родителите да казват на момчетата си да не четат

Ник Хорнби препоръча на родителите да казват на момчетата си да не четат

Английският писател Ник Хорнби излезе с революционно решение на проблема на родителите, чиито синове не четат книги. Авторът на „Джулиет гола“ и „Егати живота“ препоръча на майки и бащи да забраняват четенето на своите малчугани. Той обясни пред репортер на в. „Индипендънт“, че използвал тази тактика със собствения си син и постигнал много добър резултат.

Хорнби взел от ръцете на детето си изданието на „The Absolutely True Diary Of A Part-Time Indian“ от Шърман Алекси и му казал, че детската класика не е подходяща за него и е една от най-збраняваните книги в Америка.

„Имам момчета и те не са запалени по четенето. Постигнах успех чак, когато казах на детето си, че книгата е неподходяща за него. Това привлече вниманието му и той я изгълта за нула време. Бил съм учител и знам колко е трудно да поддържаш баланса в един разговор и да създадеш атмосфера, която да предизвика изобретателност и мислене“, признава писателят.

Според статистиката момчетата избягват четенето повече от момичетата. Изследване през 2014 г. сред петгодишни деца показва, че 75% от момичетата обичат книгите, в сравнение с едва 52% от момчетата.

Книги от Ник Хорнби тук