Начало / Интервюта / Ник Хорнби: Писането е въпрос на самочувствие

Ник Хорнби: Писането е въпрос на самочувствие

Английският писател Ник Хорнби (58)  се прочу с книгите „Ега ти животът“, „Трудно е да бъдеш добър“ и „Кажи ми Маркъс“, както и мемоарите си като запален футболен фен „Треска за футбол“. Романите му получиха и допълнителен тласък след успешните си адаптации за малкия и големия екран. Напоследък обаче той е по-известен с работата си като сценарист и е зарязал писането на собствени книги. Последно той бе в екипа по сценария на пиесата по книгата „Бруклин“ от Колъм Тойнби, която ще бъде поставена на сцена в Лондон на 6 ноември. По този повод „Гардиън“ се свърза с Хорнби за да разкаже за разликите между писането на романи и сценарии.

–––––––

Имате четири сценария за филми, какво научихте от писането им?

–          Най-трудното в писането на сценарии в сравнение с писането на романи, е да не се обезкуражаваш, защото понякога това е работа, на която не й се вижда краят. Прекарваш страшно много часове в занимаване с това и ако имаш и друга работа в един момент си задаваш въпроса: „Ама какъв е смисълът?“. И накрая, като излезе филмът, виждаш крайния продукт и разбираш, че си е струвало.

Има разлика и в техниката на писане, нали? Набляга се на минимализма, на показването, а не на текста?

–          Да. В писането на сценарии се набляга на кондензирането на текста. Но е забавно да пишеш диалозите. Дори на най-маргиналните герои. Има и писане в писането, има и рекламно писане, но представено като художествено. Трябва да намериш място за всичко, за да се получи и търговски продукт. Понякога дори е забавно как някой по-маловажен герой се превръща в първостепенен.

Като писател имахте имиджа на мъжкар, пишете за музика, футбол, все момчешки неща. Като сценарист обаче проектите ви са насочени към дамска аудитория. По-трудно ли е писането за жени от това за мъже?

–          Трудно е да се пише за когото и да било, освен за мен самия като читател. Най-лесно ми беше да напиша „Треска за футбол“, защото беше автобиографична. Но като цяло за мен няма разлика дали пиша за мъже или за жени.

Започнахте ли нов роман?

–          Не…

А случвало ли ви си е да имате авторско блокиране?

–          Писането е въпрос на самочувствие и търсене на смисъла на нещата. Разнообразието от идеи винаги ме е предпазвало от писателски блокаж. А когато пишеш сценарии, винаги има някой след теб, който казва: „Тази сцена трябва да е по-кратка!“ или „Трябва тези герои да направят еди-какво си“. Тогава няма как да блокираш. Хубаво е, когато някой друг взима решенията.

Смятате ли, че съвместната работа е по-добра от писането сам?

–          Догодина ще се навършат 25 години, откакто за пръв път седнах сам да пиша. Винаги приемам с ентусиазъм работата с някой друг.

Вярвате ли в съдбата?

–          Вярвам в съдбата… след като се е случила.

Как възрастта промени маниера ви на писане?

–          Като погледна старите си писания, книгите си, си давам сметка, че сега не бих могъл да ги напиша. Ако трябваше да напиша днес „Треска за футбол“, тя щеше да е по-мъдра, но и по-скучна, защото едно от най-големите й качества е липсата на перспектива в нея.

Никога ли не сте се изкушавали да живеете някъде другаде освен в Лондон?

–          Семейното ми положение не го позволява.

Все още ли сте запален по футбола?

–          Няма промяна в тази насока. По-малките ми синове, които са на 11 и 12 години, са запалени фенове на „Арсенал“. Дори моят интерес да е позападнал, в крайна сметка няма как да пропусна мач.

Какви са другите ви мании освен музиката и футбола?

–          Не мисля, че въобще имам някаква останала мания. Животът ми се промени, свързан е с много повече контакти и нямам време за обсесии. По принцип маниите са характерни за хората с повече свободно време.

Как се отървавате от стреса?

–          Аз съм човек на телевизията. Сега е златният й век. И за моя изненада – обичам да гледам готварски риалити програми със семейството ми. Риалитата показват тенденцията, че хората живеят с измамното усещане, че имат някакъв талант, а всъщност нямат.

Как ще отпразнувате 25-тата годишнина от писателската си кариера?

–          Ще си купя сандвич, а след това ще отида на фитнес.

Свързани заглавия

Ник Хорнби препоръча на родителите да казват на момчетата си да не четат

Ник Хорнби с първи роман от 5 години

Ник Хорнби: Кажете на момчетата, че книгите са неподходящи за тях, и те ще ги четат

Книги от Ник Хорнби тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …