Начало / Интервюта / Авторът на „Goosebumps“ Р. Л. Стайн: „Препрочитам „Вино от глухарчета“ всяка година

Авторът на „Goosebumps“ Р. Л. Стайн: „Препрочитам „Вино от глухарчета“ всяка година

Авторът на популярната детска поредица  „Goosebumps“  Р. Л. Стайн призна в интервю за в. „Ню Йорк Таймс“, че мрази нехудожествената литература.Стайн е
наричан „Стивън Кинг в литературата за деца“, а от книжките му са продадени над 400 милиона копия по цял свят.

Ето какво каза един от най-популярните детски автори за рубриката „На по книга“ на изданието:

Какви книги има на нощното ви шкафче в момента?

Наскоро една приятелка ме упрекна, че чета само „плажни“ книги и май е права. Чета предимно трилъри, кримки и нова художествена проза. Сега ме чакат “Salvation of a Saint” от Кейго Хигашино, “Disclaimer” от Рене Найт, “The Stone Wife” от Питър Ловеси и “A Question of Blood” от Иан Ранкин.

Кои са любимите ви живи автори?

Този въпрос ме навежда на мисълта, че любимите ми писатели вече не са между нас. Не съм сигурен какво говори това за мен. Но има писатели, чиито нови книги никога не пропускам: Джон Льо Каре, Дона Леон, Харлан Коубън, Джоузеф Кенбън, Робъррт Крейс. Но не ме питайте за нехудожествена литература, никога не чета такива книги. Мразя всичко реално.

А кой е любимият ви писател за всички времена?

Рей Бредбъри. Разказите му ме превърнаха в читател, когато бях на 9-10 години. Все още съм удивен от въображението и красотата в прозата му. Мисля, че „Вино от глухарчета“ е най-подценената книга на всички вемена. Всяка страница от този роман ме кара да въздишам. Чета я поне веднъж годишно, за да си припомня какво точно трябва да бъде доброто писане.

Кои са най-добрите детски книги, които сте прочел като малък?

Четях само комикси тогава. С приятелите ми имахме планини от графични романи. Събирахме се под едно дърво всеки ден и дори правехме търговия с тях. Бях обсебен от комиските. Да, странен съм бил, явно.

И все пак, кои са най-добрите детски книги, които сте прочел?

“Wonderstruck”  от Брайън Зелцник, “Interstellar Pig” от Уилям Слийтър и “Where the Sidewalk Ends” от Шел Силвърстейн. Мисля, че Силвърстейн е недостижим в умението си да грабва вниманието на децата. Затова го четат вече цели поколения.

Кои са любимите ви литературни герои – и детски, и за възрастни?

От детската литература – Джон Силвър от „Островът на съкровищата“. Той вероятно е първият литературен герой, който ме е развълнувал. След тази книга с приятелите ми играехме месеци наред на пирати. От книгите за възрастни най много харесвам Бърти Устър от книгите на Уудхаус. Само като кажа името му и ми се иска да прихна да се смея.

Какво прави една страшна история добра за децата? Докъде може да се стигне с ужаса?

Според мен страшно е нещо, което се случва в задния ти двор, а не в замък в Централна Европа. Важно е читателят да не може да се досети какво ще стане след това. Можеш да стигнеш много далеч с ужаса, стига да успееш да внушиш от самото начало, че става дума за фантазия, че описаното никога не може да се случи.

А четете ли хоръри?

Честно казано – не си падам, защото никога не успявам да се изплаша. Нещо ми липсва в ума и никога не се ужасявам от страшни книги и филми. Не знам какво е да си изплашен от книга така, че да заключа всички врати и да затворя прозорците. По някаква странна причина хорърите винаги ме разсмиват.

С кои книги би ни изненадала библиотеката ви?

С пълната колекция от книги на П.Г. Уудхаус. Той е написал 92 книги и съм ги прочел всичките, дори някои – по повече от веднъж. Той е създал толкова весел и забавен свят с уникалния си стил. Мисля, че Уудхаус е Шекспир на хумора.

Ако трябва да накарате един президент да прочете една книга, коя бихте препоръчал?

„Liberty” от Гарисън Кейлър. Мисля, че това е най-смешната му книга. Той е на нивото на Марк Твен по отношение на хумора. А всеки президент трябва да може да се смее, нали?

Ако сте домакин на литературен обяд, кого бихте поканил?

Чарлс Дикенс, Антъни Тролъп и Джейн Остин. И бих ги попитал вечния въпрос: „От къде почерпихте идеите си?“

Кои са книгите, които смятате за разочароващи, надценени и недобри?

Никой писател не иска да отговаря на подобен въпрос, защото не иска да обиди някой колега. Аз също. Затова няма да отговоря. Купувам доста книги, които никога не прочитам, но това е защото обожавам хубавите корици.

Каква ненаписана досега книга бихте искал да прочетете?

Нова книга на Джак Фини, или Робърт Б. Паркър, или Ед МакБейн, или Доналд Уестлейк. Липсват ми тези писатели.

Кой е писателят, който искате да напише вашата биография?

Някой, който може да я напише на исландски, или старонорвежки, или пък на някой неизвестен никому език, за да не разбере никой колко скучен е животът на писателя.

Кои книги се срамувате да признаете, че не сте прочел?

„Случи се в Охайо“. Това е моята „автобиография“, написана от петима писатели. Честно, не се шегувам. Но някой ден ще я прочета.

Коя ще е следващата книга, която ще прочетете?

“Malice” от Кейго Хигашино. Неговите криминални истории са новата ми страст.