Начало / България / „Нобеловите награди за литература – мост между културите” е темата на научна конференция

„Нобеловите награди за литература – мост между културите” е темата на научна конференция

Посветена е на 100-годишнината от рождението на Чеслав Милош

Ателие за езици и култури при Филологически факултетна ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” организира международната научна конференция „Нобеловите награди за литература – мост между културите”. „Конференцията е посветена на 100-годишнината от рождението на полския нобелист Чеслав Милош – лауреат на Нобелова награда за 1980 г., и 110-годишнината от връчването на първата Нобелова награда. Конференцията ще се проведе на 9, 10 и 11 ноември 2011г.

„Всяка година човечеството очаква да чуе в края на октомври кой е новият носител на Нобеловата награда за литература. Церемонията по връчване на наградата е наситена с кралски блясък, напомня за коронация. Наградата приковава погледите и диктува жестовете на културно внимание, популярност и памет.

Раждането на Нобеловата награда крие своеобразна притча: Бащата на шведския химик Алфред Нобел не одобрявал че синът му пише поезия, защото така се затварял в себе си и не продължавал фамилното поприще. Постарал се да го отклони от тези неплодотворни занимания и го насочил към инженерната химия. Откривателският гений на младия Нобел го отвежда към формулата на динамита, експериментите с него довеждат до човешки жертви. При един от тези експерименти загива брат му, а вестниците обявяват, че е загинал самият той.

Алфред Нобел е бил преуспяващ учен и бизнесмен, но в същото време продължил да бъде неуспял писател. Негово завещание е Нобеловата награда, която както изрично подчертал авторът, трябва да се дава на световно значими автори и творби, които носят „идеалистична тенденция”. Това е награда за наука, литература и мир. Нейната история е плодотворна тема за размисъл. Нейното настояще задава критерии за световна значимост на литературните постижения.

Какво представлява Нобеловата награда като културен механизъм и история? Как наградата гради културни мостове, рецепция и критерии за световност? Какви заслуги стоят зад всяка от наградите? Какви творчески светове и послания? Каква е ролята на превода преди и след получаването на наградата? Каква е българската проекция на темата за Нобеловата награда?

Тези и много други са въпросите, които задават проблематиката на нашата конференция. Много от дискурсите ще поставят участниците. Стремежът е да се бъде обхванат значим кръг въпроси, които ситуират културната роля на наградата и наградените автори”, се казва в мотивите на организаторите на конференцията.

Работните езици на срещата ще са български, английски и полски. Конференцията включва докторантско и студентско участие. Планиран е превод за представянето и на други чуждоезикови доклади. Материалите ще бъдат издадени в сборник.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

e4fffa1d095cf5b33de54ce04373be9a

Французин е най-добрият бохемист в света

Ксавие Галмиш спечели наградата Премия Бохемика за 2020-а Отличието се връчва всяка година от Моравската …