Начало / Свят / Бившата шефка на МИ5 призова към повече реализъм в шпионските романи

Бившата шефка на МИ5 призова към повече реализъм в шпионските романи

Стела Римингтън е сигурна, че Джеймс Бонд е отживелица

Бившата шефка в британската контраразузнавателна агенция МИ5 Стела Римингтън зове своите колеги писатели да пишат по-реалистични романи за шпионаж, в авторска статия за английския „Телеграф”. Тя е на мнение, че трябва да се използват повече женски героини, защото моделът на силния мъж, който спасява света, отдавна се е изтъркал и герои като Джеймс Бонд не са вече актуални.

Римингтън твърди, че особено бившите служители в разузнаването са способни с повече старание да напишат достоверни книги, които да не излагат на опасност тях и техни колеги. Тя смята, че е крайно време хората да разберат, че повечето агенти, занимаващи се с шпионаж, не са някакви супергерои, които рискуват постоянно живота си в опасни мисии, а най-обикновени хора, които ходят на работа.

Стела Римингтън е директор на британската контраразузнавателна агенция МИ5 от 1992 до 1996 г. Тя е първата жена, заемаща този пост, а също така и първата, която говори за целите и идеите на агенцията пред камерите. В момента е писателка, а на български са издадени нейните книги „Заплахата”, „Къртицата” и автобиографичната „Обществена тайна“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227778_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 март – 7 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Минута до полунощ от Дейвид Балдачи 2.Живот в скалите от Мария Лалева …