Начало / Свят / „Последните 13 часа на Гарсия Лорка” разбулва мистерията около смъртта на поета

„Последните 13 часа на Гарсия Лорка” разбулва мистерията около смъртта на поета

Авторът е проучвал три години полицейски и военни архиви

Една от най-големите мистерии в испанската културна история е може би разбулена от местен историк в Гренада. Той твърди, че е открил истинския гроб на големия драматург и поет Федерико Гарсия Лорка, пише „Гардиън”.

Мигел Кабайеро Перес е прекарал три години в проучване на полицейски и военни архиви, за да намери яснота около последните часове на автора на „Кървава сватба” и „Йерма”, който е бил екзекутиран по време на Испанската гражданска война. Според Перес, Лорка е бил убит по заповед от ударна група от 6-има полицаи. Те са убили и още 3-ма затворници. Разстрелите са резултат на спорове между двете най-могъщи фамилии в Гренада тогава.
„Реших да потърся в архивите и да разбера истината, вместо да слушам разкази. Толкова хора твърдят, че са били очевидци и са си измисляли разни неща”, твърди Перес.

Мигел Перес е намерил и доказателства относно къде е истинския гроб на поета. Мястото е близо до ферма, наречена „Кортийо де Гаспачо”, между селата Виснар и Алфакар. Това е само на половин километър от мястото, досега смятано за гроб на Лорка. Историкът Иън Гибсън го е открил през 1971 г., но тогава кости не са намерени. Археологът Хавиер Наваро е изследвал почва от мястото и е на мнение, че там е било гроб.

Още информация може да бъде намерена в книгата на Мигел Кабайеро Перес „Последните 13 часа на Гарсия Лорка”.

Фото: bg.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Топ 10 Ню Йорк Таймс (19 септември– 25 септември)

Вече се класира тук новият роман на Джоан Роулинг от поредицата за Корморан Страйк, която …