Начало / Свят / „Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър

„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър

Политикът е фен и на биографията на Лео ТроцкиТони Блеър – бивш министър-председател на Великобритания, определи „Властелинът на Пръстените”, „Островът на съкровищата” и биографията на руския революционер Лео Троцки за своите любими четива, информира „Гардиън”.

„Във „Властелинът на Пръстените” има магьосници, които си сътрудничат, добри хора, които стават лоши и такива, които изкупуват своите грешки. Измисленият свят, създаден от Толкин има толкова много послания. В този жанр нищо не може да се сравнява с това”, казва Блеър за трилогията.

Политикът споделя мнението си и за един от главните герои в творбата на Робърт Луис Стивънсън – Джон Силвър. „Силвър е многопластов образ. Той е човек, който е способен на злини, но също така следва и кода на честта”. Блеър уточнява, че в момента чете именно „Островът на съкровищата” заедно със сина си.

Бившият министър председател определя биографията на руския революционер Лео Троцки за творбата, която го е запалила по политиката. Но лейбъристът се застрахова като казва, че Троцки се е водил от разбирания, които са били повече морални, отколкото логични. Биографиите на Исус и Мохамед също са го впечатлили силно.

Други любими книги на Блеър са „Жерминал” на Емил Зола и „Айвънхоу” на сър Уолтър Скот, а френския си го шлифовал с „Жерминал” в оригинал.

Тони Блеър е британски политик, лидер на Лейбъристката партия от 1994 до 2007 г. Той е бил министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г. Той е противоречива личност – често е критикуван заради безрезервната си подкрепа към управлението на Джордж Буш.

Фото:en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …