Начало / Свят / „Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър

„Властелинът на пръстените” и „Островът на съкровищата” са сред любимите книги на Тони Блеър

Политикът е фен и на биографията на Лео ТроцкиТони Блеър – бивш министър-председател на Великобритания, определи „Властелинът на Пръстените”, „Островът на съкровищата” и биографията на руския революционер Лео Троцки за своите любими четива, информира „Гардиън”.

„Във „Властелинът на Пръстените” има магьосници, които си сътрудничат, добри хора, които стават лоши и такива, които изкупуват своите грешки. Измисленият свят, създаден от Толкин има толкова много послания. В този жанр нищо не може да се сравнява с това”, казва Блеър за трилогията.

Политикът споделя мнението си и за един от главните герои в творбата на Робърт Луис Стивънсън – Джон Силвър. „Силвър е многопластов образ. Той е човек, който е способен на злини, но също така следва и кода на честта”. Блеър уточнява, че в момента чете именно „Островът на съкровищата” заедно със сина си.

Бившият министър председател определя биографията на руския революционер Лео Троцки за творбата, която го е запалила по политиката. Но лейбъристът се застрахова като казва, че Троцки се е водил от разбирания, които са били повече морални, отколкото логични. Биографиите на Исус и Мохамед също са го впечатлили силно.

Други любими книги на Блеър са „Жерминал” на Емил Зола и „Айвънхоу” на сър Уолтър Скот, а френския си го шлифовал с „Жерминал” в оригинал.

Тони Блеър е британски политик, лидер на Лейбъристката партия от 1994 до 2007 г. Той е бил министър-председател на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г. Той е противоречива личност – често е критикуван заради безрезервната си подкрепа към управлението на Джордж Буш.

Фото:en.wikipedia.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

237112_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (28 ноември – 4 декември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Без план Б от Лий Чайлд 2. Сърце от Виктория Бешлийска 3. Приказка …