Начало / Свят / Най-старата библия в света ще бъде показана на изложба

Най-старата библия в света ще бъде показана на изложба

Най-старата библия в света, „Codex Sinaiticus“, ще бъде показана на изложба в Британския национален музей, съобщи „Индипендънт“. Библията е от IV век сл. Хр. и е написана на ръка на гръцки език. Тя ще стане част от изложбата „Египет след фараоните“, която ще продължи от октомври до февруари 2016 г.

„Codex Sinaiticus“ се съхранява в Британската национална библиотека от 1933 г., когато е внесена от СССР. Тя излиза от там едва за втори път от тогава. Първият е през 1990 г. и тогава отново е заета на същия музей. Смята се, че въпросната библия е писана от четирима писари. Тя съдържа около 27 000 поправки. Нейна версия е достъпна онлайн от 2009 г., но изложбата предоставя рядка възможност на тези, които я посетят, да я видят на живо.

Посетителите на „Египет след фараоните“ ще видят още и „First Gaster Bible“ – текст на иврит от IX век, както и историческо копие на корана, което принадлежи на библиотеката на университета „Оксфорд“, „Бодлайн“. Изложбата изследва развитието на Египет в период от 1 200 години, в който страната е съставлявана първо от политеистично общество, след това от преобладаващо християнско и впоследствие мюсюлманско население. Ще бъде хвърлена светлина и върху живота на еврейските общества там.

„Опитваме се да покажем какво се е случило в миналото на база на историческите и археологическите доказателства, които имаме. Надяваме се също така да помогнем на хората да си обяснят по-добре и случващото се в момента“, коментира д-р Скот Кендрик от Британската национална библиотека.

Свързани заглавия
Учени възстановиха обгорял свитък от Библията
Рядко копие на Библията ще бъде продадено на търг

Библията тук

Прочетете още

BDY_Web_Banner_1200x1920px_05

Боб Дилън нарисува книгите на Керуак

Лондонска галерия подреди изложба с картини на Нобеловия лауреат за литература Творбите пресъздават написаното от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *