Начало / Свят / Най-старата библия в света ще бъде показана на изложба

Най-старата библия в света ще бъде показана на изложба

Най-старата библия в света, „Codex Sinaiticus“, ще бъде показана на изложба в Британския национален музей, съобщи „Индипендънт“. Библията е от IV век сл. Хр. и е написана на ръка на гръцки език. Тя ще стане част от изложбата „Египет след фараоните“, която ще продължи от октомври до февруари 2016 г.

„Codex Sinaiticus“ се съхранява в Британската национална библиотека от 1933 г., когато е внесена от СССР. Тя излиза от там едва за втори път от тогава. Първият е през 1990 г. и тогава отново е заета на същия музей. Смята се, че въпросната библия е писана от четирима писари. Тя съдържа около 27 000 поправки. Нейна версия е достъпна онлайн от 2009 г., но изложбата предоставя рядка възможност на тези, които я посетят, да я видят на живо.

Посетителите на „Египет след фараоните“ ще видят още и „First Gaster Bible“ – текст на иврит от IX век, както и историческо копие на корана, което принадлежи на библиотеката на университета „Оксфорд“, „Бодлайн“. Изложбата изследва развитието на Египет в период от 1 200 години, в който страната е съставлявана първо от политеистично общество, след това от преобладаващо християнско и впоследствие мюсюлманско население. Ще бъде хвърлена светлина и върху живота на еврейските общества там.

„Опитваме се да покажем какво се е случило в миналото на база на историческите и археологическите доказателства, които имаме. Надяваме се също така да помогнем на хората да си обяснят по-добре и случващото се в момента“, коментира д-р Скот Кендрик от Британската национална библиотека.

Свързани заглавия
Учени възстановиха обгорял свитък от Библията
Рядко копие на Библията ще бъде продадено на търг

Библията тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DSC_1446

Мартин Вопенка: Могъщите хора искат да се отделят от света

„Новата планета“ е съвременна антиутопия, която стъпва на библейски сюжет Като истински постапокалиптичен екшън се …