Начало / Класации / 17 великолепни книжарници от цял свят

17 великолепни книжарници от цял свят

За четящите книжарницата е храм. Почти сигурно всеки любител на книгите има своя любима книжарница. След като видяхме светналата и освежена книжарница „Хеликон Витоша“ след ремонта, решихме да потърсим най-известните и красиви книжарници в света. Такива класации не липсват, но се доверихме на  сайта m.atchuup.com.

1. „Сити Лайт“

Книжарница „Сити Лайтс“ се намира в Сан Франциско, Калифорния. Основана е от поета Лорънс Ферлингети и Питър Мартин през 1953 г. и е една от малкото останали големи независими книжарници в САЩ. Специализирана е в световна литература, прогресивна политика, изкуства и др.

2. „Братъл Буук шоп“

Това е една от най-големите и стари книжарници за употребявани и антикварни книги в САЩ. Намира се в Бостън. Основана е през 1825 г. от семейство Глос, които я притежават до 1949 г. Разполага с два етажа за книги втора употреба и един за антикварни ценности и колекции.

3. „Последната книжарница“

Тя се намира в Калифорния и пренася посетителите в друг свят. Магнетични стъкла, висящи от високите тавани на сградата придават артистична атмосфера на вълнуващия магазин и правят посещението почти магическо. Книжарницата предлага микс от стари и нови книги. Има и секция, в която всички книги са на цена един долар.

4. „Книгите на Пауъл“

Заслужено бе избрана в топ 10 на CNN за най-добрите книжарници в света. Открита е през 1971 г. от Уолтър Пауъл и е най-голямата независима книжарница в Орегон, която предлага нови и употребявани книги.  В кафето пък спокойно можете да седнете и да направите избора си, коя книга да купите.

5. Книжарницата на „Диксън Стрийт“

Книжарницата на улица „Диксън Стрийт“ във Файетвий, Арканзас е удобен рай за любителите на книгите. Специализирана е в редки издания и книги с изчерпан тираж, като например изследвания на ирландските студенти в щата, поезия и др. предлагат се и редки колекции от колекционерски издания, подвързани с кожа, музикални биографии и дори няколко стари кулинарни книги от Юга. Работи от 1978 г.

6 „Дума на водата“

Книжарницата се помещава в лодка и трябва да се качите на борда, за да можете да разгледате чудесната селекция от книги втора употреба, предоставени безвъзмездно от различни организации и книжарници. Докато го правите, може да бъдете придружени… от котката на собствениците Пади Скрийч, Джон Привет и мистериозен французин пазен в анонимност, когото всички наричат „Капитанът“. Лодката книжарница акостира между Камдън Лок, Ейнджъл, Хакни и Падингтън в Лондон, всеки ден, като остава на всяка дестинация по 2 часа.

7. Либериа „Акуа Алта“

„Либериа Акуа Алта“ в Кале Санта Мария Формоза във Венеция, Италия е рай за любителите на книгите в Града на любовта. В малката и очарователна книжарница книгите „плават“ по лавиците във вид на лодки, кораби, канута и гондоли. Стари книги и енциклопедии, към които няма интерес, са превърнати в стълба, а стените са облепени от корици на книги.

8. Ливариа „Лело“

Това е една от най-старите книжарници в Португалия, която е надскочила функцията си на място за продажба на книги и отдавна се е превърнала в културен център в Порто. „Лонли плането“ я нарича „третата най-добра книжарница в света“. „Лело“ комбинира класически интериор и любов към книгите и вдъхновява Дж. К. Роулинг за някои сцени в серията за Хари Потър“. Както е известно, Роулинг прекарва няколко години от живота си в Порто, където работи като преподавател по английски език.

9. „Бьокхандел Доминиканен“

Книжарница „Бьокхандел Доминиканен“ в Маастрихт, Холандия. Тя обитава 700-годишна църква, която била затворена през 1794 след инвазията на Наполеон. Орнаментираната каменна сграда преди е била доминиканска църква, построена през 1924 г., но била изоставена и почти разрушена. Днес готическата архитектура на зданието, заедно с модерната мебелировка, е дом на хиляди заглавия.

10. „Cook & Book“

Още от името на всеки става ясно за каква книжарница става дума. Още повече, че половината от помещението на „Cook & Book“ е кафене с тераса, където можете да похапнете или да оставите децата да поиграят. „Cook & Book“ е модерно място, което разполага с огромна колекция от книги, точно толкова вълнуващи, колкото и качествената кухня. Намира се в Брюксел, Белгия.

11. Либери „Птикс“

„Птикс“ също се намира в Брюксел и не е за изпускане. Открита е през есента на 2012 г., като впечатление прави още с фасадата си, представяща снимки на известни автори, чиито книги можете да намерите в магазина. Тя е независима книжарница, която предлага голямо разнообразие от внимателно подбрани заглавия. Често е сцена на срещи с писатели.

12. „Атлантис“

Книжарницата пещера предоставя отлични условия да се отпуснете с книга в ръка. Можете да започнете четенето от стените. Открита е през 2004 г. от група приятели от Кипър, Англия и САЩ и е чест домакин на четения, премиери и фестивали, като дори приема танцови партита. Намира се на остров Санторини в Гърция.

13. „Ливариа Култура“

Това е най-голямата книжарница в Бразилия. Изпълнената с живот атмосфера предлага забавление и приятно изживяване за всеки любител на книгите. От тавана пък се спуска огромен дракон, с който можете да поиграете. Има и огромни зони за почивка и отмора, докато поглъщате някоя приятна история от избраната книга. Открита е през 1948 г, от Ева Хертц в Сао Паоло.

14. Ел Атенео Гранд Слендид“

Книжарницата се помещава в сградата на бивш театър, а обстановката е повече от артистична – тавани, обрисувани с италиански фрески, архитектурни орнаменти, скулптори, тежки завеси и сцена. Това е една от най-популярните дестинации за всеки любител на книгите в Буенос Айрес, Аржентина. Ежегодно я посещават милиони, за да се насладят не само на изданията, но и на изпълненията на живо на пиано.

15. Кафебрериа „Ел Пендуло“

Чети, яж и пий „Мохито“. Това е основното, когато стане дума за Кафебрериа „Ел Пендуло“ в Мексико Сити. Има дори част, която е на открито и където туристите могат да починат.

16. Либерие „Авангард“

Новото любимо място на туристите някога е било гараж, а сега е най-красивата книжарница в Китай. Намира се в подземен паркинг във Вутайшан, Нанджинг. Предлага великолепна декорация на фасадата, която е съчетана с чаровен интериор. Собственикът на „Авангард“ Киан Ксиаохуа вярва, че „четенето е религия“.

17. „Наистина книги“

Открита е през 2005 г. Независимата книжарница в Сингапур е предназначена изключително за художествена литература. Предлага и най-голямата колекция от книги, публикувани в Сингапур.

 

 

Прочетете още

paolo-chiabrando-TuNYNsK0OC0-unsplash

Книжарниците остават предпочитано място за книги

Основно търсим информация в интернет Две трети от четящите хора влизат в книжарница, когато искат …