Начало / Свят / Андреа Леви спечели наградата „Уолтър Скот”

Андреа Леви спечели наградата „Уолтър Скот”

„Дългата песен” е разказ за края на робството в Ямайка

Британската писателка от ямайски произход Андреа Леви спечели наградата за исторически роман „Уолтър Скот” за книгата си „Дългата песен”, съобщи „Гардиън”.В романа се разказва за края на робството в Ямайка.

„Благодарна съм за тази награда. Тя е фокусирана върху много важен аспект на писането. Авторите могат и трябва да стигат до там, докъдето историците не успяват, заради техните задръжки и дисциплина. Това може да вдъхне живот на забравени истории”, споделя Леви.

Екипът на журито, сред които са детската писателка Елизабет Леърд и журналистът и автор Алън Маси, определя творбата на Леви като „празненство на триумфа на човешкия дух във време на върховно страдание”. За тях в книгата на Леви „всякакви клишета и стереотипи отсъстват”.

Наградата „Уолтър Скот” е учредена на името на великия шотландски писател – създател на нов тип исторически роман. Макар първото издание на наградата да беше едва миналата година, тя е смятана за едно от най-престижните отличия във Великобритания. Призът е спонсориран от дука и дукесата на Бъклу, чиито предци са били близки с Уолтър Скот. Победителят печели 25 000 паунда.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …