На фокус
Начало / Свят / Гринуичкият панаир се подновява след 150 години

Гринуичкият панаир се подновява след 150 години

Дикенс го е възпял в „Скици от Боз”

След близо 150 години пауза, Гринуичкият панаир отново ще се проведе. Събитието ще се състои от 26 юни до 4 юли. Фестивалът е „празник на изкуствата на открито” и ще съдържа танци, музика и театрални представления. Организаторите ще се опитат да пресъздадат, доколкото е възможно, духа на ХІХ век, когато панаирът е бил едно от най-значимите културни събития.

Гринуичкият панаир е бил любимото събитие на Чарлз Дикенс. В своето известно произведение „Скици от Боз”(1836) , Дикенс описва фестивала като такъв грандиозен празник, който държи влага 6 месеца след своя край.

„Искаме да съживим духа на ХІХ век. Не знам дали ще успеем да създадем нещо подобно през 2011 г., но ще опитаме. Със сигурност няма да се справим с мащаба, но ще дадем всичко от себе си. 35 фирми ни помагат. Трябва да сътворим събитие, което ще бъде примамливо за хората от цял свят и те ще искат да дойдат и да усетят духа на онази епоха”, казва директорът на фестивала Брадли Хеминг за английския „Телеграф“.

Гринуичкият панаир е престанал да се провежда през 1857 г. след петиция до министъра на вътрешните работи. Мотивите са били, че е станал прекалено претъпкан (около 200 000 посетители) и е излизал от контрол.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1200px-The_First_Bulgarian_Banknote_Frontside

Еврото или лева – попитайте книгите

Финансови отговори за повече грамотност Разразилите се дискусии за и против приемане на еврото ни …