Начало / Свят / Хилъри Клинтън стана герой на рисуван роман

Хилъри Клинтън стана герой на рисуван роман

Комиксът е от поредицата „Политическа сила” на „Блууотър”

Комикс за Хилъри Клинтън – държавен секретар на САЩ и съпруга на бившия президент Бил Клинтън, е вече на американския пазар. Произведението е част от „Политическа сила” – поредицата за популярни личности на издателството за комикси „Блууотър”. По този начин Хилъри Клинтън влиза в компанията на Маргарет Тачър, Мишел и Барак Обама, Кондолиза Райс, Джон Маккейн, Ричард Никсън, Арнолд Шварценегер и др., които бяха вече герои в серията на „Блууотър”.

Популярността на комиксите в развитите демокрации е много голяма, като някои издания бързо се превръщат в безспорни хитове, които пълнят касите на издатели и търговци.

Политическите комикси не са от вчера – съществува гравюра от ХV век, на която върху дърво са изобразени феодали, играещи карти, като се опитват да спечелят играта нечестно. Във Великобритания през ХVІІІ век са писани подигравателни памфлети за хората във властта, които се смятат за предвестник на съвременния комикс.

Гъвкавостта на формата при комиксите, показващи поредица от статични изображения, дава неограничени възможности за метафори и препратки. Това пък дава възможност за налагане на комплексни идеи. Форматът може да бъде опростен като рекламна брошура или заплетен като халюцинация.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …