Начало / Свят / Британското контраразузнаване е следило Дорис Лесинг с години

Британското контраразузнаване е следило Дорис Лесинг с години

Близо 20 години британските тайни служби са следили Дорис Лесинг – носител на Нобел и  една от най-влиятелните писателки на Острова, съобщи „Индипендънт“.

Писателката, която прекарва част от живота си в Родезия – бивша британска колония, провъзгласила независимост на територията на днешна Зимбабве, е наблюдавана и пощата й е била прихващана, тъй като властите в Лондон са смятали, че тя е развила „дълбока омраза“ към подобни на апартейда политики в бившата колония и е започнала да симпатизира на комунистическата идеология, отбелязва БГНЕС.

Лесинг е само една от стотиците леви академици и интелектуалци, които по време на Студената война осъществяват контакти с Британската комунистическа партия и по този начин привличат вниманието на МИ-5.

Наблюдението на писателката започва през 1944 г., когато британското колониално разузнаване подава сигнал за прокомунистически литературен клуб в Родезия, ръководен от Лесинг и нейният втори съпруг Готфрид Лесинг – еврейски бежанец.

Самата Дорис пристига във Великобритания през 1949 г., а година по-късно публикува своята първа книга „Тревата пее“. Тя си изгражда репутацията на силен критик на колониализма като за известността й допринасят и възгледите й върху неравноправието и откровеността. Тя е и най-възрастният носител на Нобелова награда, която получава през 2007 г., когато е на 88 години.

Свързани заглавия

Любимите книги на Дорис Лесинг

Дорис Лесинг завещала личната си колекция с книги на библиотека в Зимбабве

Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.

Дорис Лесинг: Малките неща впечатляват малките умове

Почина Дорис Лесинг

Книги от Дорис Лесинг туктук и тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oYk6dCFtbOoPbH5UgnFLcwfVKvLrUL13tUR5jV-7j-Eg

Световен автор на биографии гостува на пловдивчани

Пловдивският „Хеликон“ посреща от 18 ч. днес любопитен гост Атле Нес започва българското си турне …